Institutul ”Socola”: Crește numărul copiilor consumatori de droguri și alcool, cu părinți plecați în străinătate

Publicat: 09 iun. 2022, 15:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Institutul ”Socola”: Crește numărul copiilor consumatori de droguri și alcool, cu părinți plecați în străinătate

În medie, 600 de copii și adolescenți cu afecțiuni psihiatrice vin anual la Institutul de Psihiatrie ”Socola”, iar numărul acestora este în creștere. 

Dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie ”Socola”, subliniază că, în prezent, se înregistrează o creștere a numărului minorilor cu tulburări de atenție, de dezvoltare, cu tulburări din spectrul autist. De asemenea, se constată o creștere a consumului de etnobotanice sau alcool, a ratei de suicid mai ales în cazul copiilor din familii monoparentale sau cu părinți aflați în străinătate.

Medicii psihiatri spun că la camera de gardă ajung copii cu tulburări de comportament, anxietate, depresie, ADHD. Dar și copii de 12-14 ani care consumă droguri și alcool, la aceste dependențe adăugându-se și cea de jocurile de noroc.

Medicii psihiatri spun că sunt copii de familii dezorganizate, abandonați de părinți, aflați în grija unor rude deoarece părinții sunt la muncă în străinătate sau au părinți care la rândul lor au probleme cu consumul de alcool. Sunt copii cu diverse traume în urma fie a abuzului sexual, fie a violenței fizice.

Acești copii se autoizolează, sunt triști, nu își găsec locul în societate, nu mai au bucuria de a trăi.

În cazul unor copii, acest fenomen s-a accentuat în perioada pandemiei, când perioade lungi școlile au fost  închise, când au fost obligați la izolare, limitându-se în cel mai bun caz la învățatul online.

„Cei mai afectaţi au fost cei care sunt mai anxioşi, mai izolaţi, care au emoţii să prezinte în public, care nu pot dormi înainte de a se duce la şcoală pentru ca știu că îi ascultă profesorul la o materie anume. Perioada cât au învăţat online i-a ajutat, dar când s-a terminat şi au trebuit să meargă din nou la şcoală, au probleme de adaptare în noul mediu şcolar. Faţă de ceilalţi, lor le-a plăcut această perioadă de izolare, însă în anxietate foarte importantă este expunerea la factorul stresant, care se face treptat. Chiar dacă eşti mai anxios, atâta timp cât eşti obişnuit să mergi la şcoală, dacă mai lucrezi în paralel şi pe terapie comportamentală, reuşeşti să faci faţă şi să înveţi cum să faci faţă stărilor fără să faci atacuri de panică. Însă dacă a fost o pauză de doi ani, e ca şi cum o iei de la zero cu o stare de anxietate crescută, de aceea ajung la spital pentru medicaţie”, explică medicul psihiatru Raluca Prepeliţă, de la Institutul de Psihiatrie Socola, citată de Monitorul de Iași.

Recent, La Institutul de Psihiatrie Socola a fost inaugurat  noul compartiment de neuropsihiatrie infantilă din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola cu 20 de locuri , unde sunt asistați minorii între 3 și 18 ani.