Întrebarea care a iritat-o pe Firea atât de mult, că a cenzurat-o

Publicat: 11 nov. 2020, 16:44, de Cezar Amariei, în News , ? cititori
Întrebarea care a iritat-o pe Firea atât de mult, că a cenzurat-o
Gabriela Firea, despre rezultatul negocierilor PNP-USR PLUS-UDMR: S-a împărțit ciolanul. L-au făcut mai lung și mai dolofan

O întrebare legată de pensii a iritat-o pe prim-vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, suficient cât să părăsească sala și să cenzureze episodul din înregistrarea video a conferinței de presă. Discuția viza disputa generată de majorarea pensiilor cu 40%, conform legii susținute de PSD, sau cu 14%, conform deciziei guvernamentale.

Întrebată în conferința de presă de miercuri, de Puterea.ro, de ce, în cei șase ani în care au fost la Guvernare în perioada 2012 – 2019, PSD nu a majorat niciodată anual pensia cu mai mult de 10 procente, deși în fiecare an era creștere economică iar acum susțin o adăugarea a 40% în condițiile în care este evidentă recesiunea, Firea a evitat un răspuns.

Iritată de insistența întrebării, și-a amintit brusc de o întâlnire și a părăsit sala. Ulterior, pe pagina sa de Facebook, conferința de presă a fost cenzurată după minutul 11.46, când sunt puse întrebările. A rămas în schimb varianta integrală pe pagina PSD de Facebook (vezi între minutele 16.01 – 20.54).  

Reporter: În legătură cu postarea dvs. de ieri, legată de pensii, e un subiect mai mult decât pertinent pentru că, într-adevăr, în România problema pensiilor este una reală și, din păcate, suntem pe locul care suntem. În România, în ultimii opt ani, am avut creștere economică. Anul ăsta previziunea e una negativă. De ce în ultimii opt ani, din care șase ani au fost guverne social – democrate, nu a crescut niciodată pensia cu mai mult de zece procente?

Gabriela Firea: Este interpretarea dumneavoastră…

R.: Sunt datele INS (Institutul Național de Statistică, n.r.).

G.F.: …dacă m-ați întrebat, lăsați-mă să spun punctul de vedere și dumneavoastră îl luați sau nu în considerare. Dacă vreți dumneavoastră să spuneți trei fraze și un cuvânt să mă opriți nu știu dacă este bine și pentru informarea dumneavoastră și pentru, în general, ideea de dialog. Noi am solicitat întotdeauna, nu doar acum, ci și când am fost la guvernare și când am fost în opoziție, ca drepturile cetățenilor români să fie respectate și în momentul când am avut guvernarea împreună cu alți aliați am avut de fiecare dată grijă să creștem alocațiile, să creștem pensiile și am și arătat sursele de finanțare și au fost sustenabile și în toate perioadele de guvernare sub nicio forma nu am blocat bugetul national. Nu am tăiat investițiile majore, ca să facem aceste lucruri de bun simț și care, așa se procedează în întreaga lume civilizată. Numai în România alocațiile și pensiile sunt considerate de către o parte dintre cei care privesc și analizează piața publică ca fiind neimportante, ca fiind pomeni. Noi întotdeauna, când a fost la guvernare, am găsit soluții echitabile pentru întreaga societate. (vorbește în continuare de majorările salariale din perioada PSD și de faptul că actualul Guvern se împrumută, evită însă răspunsul direct, n.r.).

R.: Întrebarea mea era de ce nu a crescut pensia ca mai mult de 10 procentuale anual.

G.F.: Întotdeauna noi am crescut și tocmai pentru a dovedit faptul că nu vrem să punem în pericol bugetul, întotdeauna am avut etape sustenabile pentru creșterea pensiilor, astfel încât să nu se creeze dezechilibre în cadrul bugetului. Și totodată vârstnicii din România, părinții, bunicii noștri să simtă că sunt respectați după o viață de muncă. Nu e normal să avem grijă de ei? Văd și eu anumite comentarii că cumva ar vrea ca părinții și bunicii noștri să fie aruncați direct în sărăcie, umilință, fără medicamente, alimente de strictă necesitate…

344 în plus la pensie în trei ani de Guvernare PSD

R.: Conform INS, în 2016 pensia medie a fost în România de 948 RON, în 2019 pensia medie a fost de 1292 RON. În trei ani de zile (deguvernare PSD, n.r.) o creștere cu 350 RON a pensiei…

G.F.: …vă rog frumos, dacă mai aveți și alte întrebări…

R.: Păi, asta e întrebarea, vi se pare suficient?

G.F.: …eu trebuie să ajung la un eveniment.

Moment în care a plecat de la prezidiu. Întrebată în sală dacă nu consideră că ar merita lămurit motivul pentru care nu au fost majorări mai consistente, nu a mai dat niciun răspuns și a părăsit incinta.