Israel confiscă terenuri în Cisiordania: prima oară după 1993!

Publicat: 23 mart. 2024, 21:44, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Israel confiscă terenuri în Cisiordania: prima oară după 1993!

Ministrul de finanțe de extremă dreapta al Israelului, Bezalel Smotrich, a anunțat confiscarea a 10 kilometri pătrați (3,8 mile pătrate) de teritoriu palestinian în Cisiordania, vineri. Această mișcare marchează cea mai mare confiscare de teren efectuată de guvernul israelian de la acordurile de la Oslo din 1993, conform Peace Now, un grup de monitorizare a coloniilor.

În timp ce există cei în Israel și în lume care încearcă să submineze dreptul nostru asupra zonei Iudeea și Samaria și al țării în general,” a spus Smotrich vineri, referindu-se la teritoriu prin numele său biblic, „noi promovăm așezările printr-o muncă asiduă și într-un mod strategic în întreaga țară.

Colonizările israeliene din Cisiordania sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional. Totuși, Israelul a folosit ordine de teren, precum cel emis vineri, pentru a obține controlul asupra a 16% din terenurile controlate de palestinieni în Cisiordania. Zona nou confiscată include parcele în Valea Iordanului și între așezările Maale Adumim și Keidar.

Anunțul a venit în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a aterizat la Tel Aviv pentru discuții cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu despre viitorul războiului din Gaza. Sosirea lui Blinken a succedat întâlnirilor din Cairo cu mai mulți lideri arabi, și în contextul apelurilor din partea senatorilor democrați pentru ca președintele Biden să stabilească un „cadru public și îndrăzneț” pentru o soluție cu două state care recunoaște un „stat palestinian nepolitizat„.

Ordinul de teren emis vineri este în mod special problematic pentru perspectivele unei soluții cu două state, spun experții.

Dacă Israelul confiscă terenurile în jurul Ierusalimului, până la Marea Moartă, nu va mai exista nicio perspectivă pentru o capitală palestiniană în Ierusalimul de Est,” a spus Hamza Zubiedat, activist pentru drepturile terenurilor la Centrul de Dezvoltare Ma’an cu sediul în Ramallah. „Aici era presupus să fie amplasată o capitală palestiniană, conform discuțiilor americane și europene.

Transferul de teren va tăia și Cisiordania, divizând nordul și sudul.

Dacă israelienii anexează această zonă în apropiere de Maale Adumim, va fi o catastrofă pentru palestinienii care locuiesc în sud,” a spus Zubiedat. „Comercianții palestinieni, în special în sud, vor fi izolați, și va deveni imposibil să mai existe vreo modalitate independentă de viață palestiniană.

Mai mult de 40% din Cisiordania se află sub controlul coloniștilor israelieni, conform grupului de drepturi din Israel, B’Tselem. Iar mai mult de jumătate de milion de rezidenți evrei trăiesc acum în Cisiordania. Guvernul Israelului a folosit și programe de stimulare pentru a muta rezidenții evrei în așezările din Cisiordania. Mai mult de 200 de colonii și puncte de lucru neoficiale au fragmentat teritoriul palestinian și au dizlocat rezidenții palestinieni. În ultimii ani, Ministerul Locuințelor a oferit apartamente subvenționate în Cisiordania, printr-un sistem de loterie.

Palestinienii au puține posibilități de a opri transferurile de teren. După războiul din 1967, Israelul a emis un ordin militar care a oprit procesul de înregistrare a terenurilor în Cisiordania. Acum, familiile nu au documentele necesare pentru a dovedi că au proprietate privată asupra terenurilor lor.

În luna iunie, Knessetul a renunțat la un precedent legal de lungă durată, care impunea prim-ministrului și ministrului apărării să semneze construcția așezărilor în Cisiordania în fiecare fază. Smotrich se bucură de control aproape total asupra planificării și aprobărilor de construcție în Cisiordania. Și a aprobat un număr record de așezări în 2023.

Israelul a ajuns la concluzia că poate scăpa cu această confiscare uriașă de terenuri datorită lipsei acțiunii internaționale,” a declarat Sarit Michaeli, lider de avocatură internațională la B’Tselem. „Au existat sancțiuni economice individuale impuse pe coloniștii violenți de către SUA, dar violența mai mare a ocupației este această furt colossal de terenuri.”

Smotrich, membru al coaliției de dreapta a lui Netanyahu, este un lider-cheie în mișcarea de colonizare a Israelului. Dahlia Scheindlin, analist politic israelian, a numit anunțul de transfer de terenuri de vineri făcut de Smotrich o „provocare”, dar și continuarea proiectului său ideologic pro-colonizator. „El a intrat în guvern cu un singur scop predominant: să anexeze toate terenurile cucerite în 1967 și să extindă suveranitatea evreiască permanentă pretutindeni, indiferent de cum și când trebuie să se întâmple,” a spus Scheindlin. „Momentul și provocarea înaintea vizitei lui Blinken sunt un bonus.

Administrația Biden a anunțat sancțiuni împotriva a două avanposturi de coloniști din Cisiordania, la începutul acestei luni. Prima utilizare a unor restricții economice asupra avanposturilor israeliene. În timp ce așezările din Cisiordania sunt autorizate de guvernul israelian, avanposturile sunt considerate ilegale în conformitate cu legea israeliană.

Aceste acțiuni au stârnit o serie de reacții și analize din partea comunității internaționale. Contextul tensionat în regiune, amplificat de decizia de confiscare a terenurilor, a adus în prim-plan discuțiile despre viabilitatea unei soluții cu două state și implicarea comunității internaționale în această problemă.

Analiștii politici observă că gesturile recente ale Israelului, sub conducerea lui Netanyahu, arată o dorință clară de consolidare a controlului asupra teritoriilor disputate. În timp ce unii susțin că aceste măsuri sunt necesare pentru securitatea națională a Israelului, alții le consideră o încălcare flagrantă a drepturilor palestiniene și o piedică în calea oricărei soluții pașnice la conflict.

În ciuda reacțiilor și sancțiunilor, liderii israelieni continuă să avanseze politici care pun în pericol perspectivele unei soluții durabile și juste la conflictul israeliano-palestinian. În acest context, presiunea internațională și diplomația rămân instrumente cheie în eforturile de a găsi o rezolvare pașnică și durabilă pentru o problemă care a afectat regiunea timp de decenii.