Rușii au început sfada cu filosoful Kant: Se face vinovat pentru conflictul din Ucraina

Publicat: 14 feb. 2024, 13:11, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
Rușii au început sfada cu filosoful Kant: Se face vinovat pentru conflictul din Ucraina

Guvernatorul enclavei Kaliningrad dă vina pe filozoful Immanuel Kant pentru invazia Ucrainei. „Conflictul a început cu opera lui”.

Immanuel Kant, eminentul filosof german al secolului al XVIII-lea, născut în orașul Königsberg, capitala Prusiei Orientale, a fost recent acuzat de guvernatorul enclavei ruse Kaliningrad că ar purta o parte din vină pentru haosul global.

Declarația fermă și categorică a guvernatorului Anton Alihanov a stârnit ample dezbateri. „Vreau să subliniez că Immanuel Kant, originar din această zonă acum aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul mondial (…) cu care ne confruntăm astăzi. De asemenea, el are o legătură directă cu conflictul militar din Ucraina”, a afirmat guvernatorul din Kaliningrad, în cadrul Congresului politologilor desfășurat la Svetlogorsk, un oraș de pe litoralul Mării Baltice, aparținând aceleiași enclave rusești.

Sugestia că Kant ar fi vinovat de actualul context geopolitic poate fi considerată fie ca o declarație apriorică, fie ca un punct de vedere controversat. Unii analiști observă în această afirmație mai degrabă o manifestare a unor vechi animozități, comentează Le Figaro.

Immanuel Kant s-a născut la Kaliningrad în 1724 și a murit în orașul denumit atunci Königsberg, în 1804. La acea vreme, enclava nu făcea parte din teritoriul rus, ci era partea estică a Prusiei, o regiune fortificată de Cavalerii Teutoni încă din secolul al XIII-lea. Abia în 1945, Armata Roșie a cucerit acest teritoriu, care a fost ulterior anexat de URSS.

Analizând logicile lui Vladimir Putin, enclavei Kaliningrad, unde populația era majoritar prusacă până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, i se poate aplica calificativul de „artificial”, similar cu modul în care se referă la Ucraina, remarcă Le Figaro.

Revenind la criticile aduse filosofiei kantiene, Anton Alihanov a continuat să susțină acuzația sa, descriindu-l pe Kant drept „unul dintre părinții fondatori ai Occidentului modern” și asociindu-l cu începuturile conflictului din Ucraina.

Din perspectiva Occidentului, Immanuel Kant este considerat „părintele” multor concepte fundamentale, inclusiv al libertății, statului de drept, liberalismului și ideii de Uniune Europeană. Unele surse susțin chiar că ideea Organizației Națiunilor Unite ar fi avut la bază gândirea sa, citând lucrarea sa „Spre o pace perpetuă” din 1795.

Cu toate acestea, în 2015, casa în care s-a născut filosoful a fost vandalizată cu spray, cu cuvintele „Andouille” („Prostule”), reflectând posibile controverse legate de moștenirea și influența sa.