Legi promulgate: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani

Publicat: 04 iul. 2022, 20:30, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Legi promulgate: Documentele financiar-contabile nu vor mai trebui arhivate 50 de ani, ci doar 5 ani

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care prevede înlocuirea obligaţiei privind arhivarea documentelor financiar-contabile pentru 50 de ani cu o perioadă de 5 ani.

Actul normativ modifică Legea contabilităţii.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligaţia legală de a depune declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani”, se arată în document.

COSR și Comitetul Paralimpic

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat și legea prin care se instituie obligaţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi Comitetului Paralimpic Român de a publica pe site-ul propriu sursele de finanţare, bugetul şi bilanţul contabil, în termen de cel mult 150 zile de la încheierea exerciţiului financiar anterior, nerespectarea acestei prevederi constituind contravenţie sancţionată cu amendă.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

„Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Comitetul Paralimpic Român au obligaţia de a comunica anual, prin publicare în pagina de internet proprie, sursele financiare, bugetul şi bilanţul contabil şi execuţia bugetară anuală, în termen de cel mult 150 zile de la încheierea exerciţiului financiar anterior”, prevede legea.

De asemenea, aceste instituţii au şi obligaţia de a comunica anual, prin publicare în pagina de internet proprie, structura organizatorică, numele şi prenumele persoanelor din conducere, grila de salarizare, Registrul imobilizărilor, numărul persoanelor angajate şi organigrama, deciziile şi hotărârile adoptate de către organele de conducere, finanţările alocate fiecărei federaţii sportive şi criteriile după care s-au repartizat aceste fonduri, programele şi strategiile proprii, precum şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare.

În cazul în care după momentul publicării intervin modificări, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Comitetul Paralimpic Român au obligaţia de a actualiza informaţiile pe pagina de internet proprie în termen de 30 zile.

Nerespectarea obligaţiei de publicare pe pagina de internet a acestor informaţii va fi sancţionată cu amendă de la 4.500 lei la 25.000 lei, pentru persoane juridice, şi cu amendă de la 900 lei la 4.000 lei, pentru persoane fizice.