Încep lucrările pentru refacerea planşeului de la Piaţa Unirii

Publicat: 22 ian. 2024, 13:04, de Vlad Stefan Orjan, în Orașul meu , ? cititori
Încep lucrările pentru refacerea planşeului de la Piaţa Unirii

Primăria Sectorului 4 semnează contractul pentru refacerea planșeului Unirii, vechi de 100 de ani, și a Pasajului Unirii, într-o intervenție majoră pentru evitarea unei catastrofe iminente.

Primăria Sectorului 4 a semnat astăzi, 22 ianuarie 2024, contractul pentru un proiect tehnic și execuția lucrărilor de consolidare a întregii Piațe Unirii din București. Situată în inima orașului, piața se confruntă cu o stare tehnică degradată, în special la nivelul planșeului vechi de 100 de ani, care susține mare parte din zonă.

Un singur ofertant, Asocierea Erbașu – Concrete Solutions – BogArt, a fost declarat conform în urma evaluării tehnice și a obținut contractul pentru această lucrare de amploare. Expertizele plasează planșeul și Pasajul Unirii în clasa tehnică 4, din 5 posibile, semnificând o stare tehnică „nesatisfăcătoare”.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a susținut o conferință de presă pentru a anunța semnarea contractului și a oferi detalii despre proiect. Lucrările vor fi complexe, având două etape principale: realizarea proiectului tehnic și execuția efectivă, cu o durată totală de 33 de luni.

planseu unirii baluță

”Contractul pentru realizarea proiectului tehnic și pentru execuția efectivă a lucrărilor, atribuit, în urma unei proceduri de licitație publică încheiată la finalul anului 2023, unei asocieri de constructori și proiectanți cu renume și cu experiență în realizarea lucrărilor de infrastructură mare, va fi semnat mâine, când se va da și ordinul de începere pentru activitățile de proiectare”, a spus primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, într-o conferință de presă.

Cu un buget estimat de aproximativ 800 de milioane de lei, proiectul vizează atât refacerea planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii, două obiective încadrate în clasa tehnică 4, considerată „nesatisfăcătoare”. Planul prevede lucrări pe porțiuni pentru a menține circulația auto și pietonală pe durata proiectului.

planseu unirii baluță

”Avem două etape. Prima: realizarea proiectului tehnic și … 9 luni de zile, începând din momentul acesta, la care adăugăm timpul necesar realizării și obținerii autorizației de construire (pe parcursul anului 2024). Lucrările propriu-zise, șantierul va începe în 2025. În acest interval de timp, pe măsură ce vom avea date, vom informa bucureștenii despre evoluție. Este important ca toți să cunoaștem care sunt problemele, cum le rezolvăm și cum va afecta acest șantier viața noastră, a tututor. Azi am semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic…am dat și ordinul de începere a activității de proiectare. Aproximativ 800 de milioane de lei pentru refacerea planșeului Unirii. Două obiective: planșeul Unirii și Pasajul Unirii. 33 de luni pentru proiectul de la planșeul Unirii. O să se lucreze pe porțiuni, pentru a menține circulația auto și cea a pietonilor. Prin Pasajul Unirii trec peste 60.000 de mașini, zilnic. O lucrare de o complexitate fără precedent”, a transmis primarul Sectorului 4.

planseu unirii baluță

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a avertizat că impactul asupra traficului rutier va fi semnificativ, deoarece zona Unirii va fi decopertată, iar restricțiile majore de trafic vor fi inevitabile. Planșeul, construit acum aproape un secol, prezintă riscuri serioase de prăbușire, conform unei expertize recente realizată de Universitatea Tehnică de Construcții.

Lucrările vor începe în 2025, iar întreaga zonă din centrul Capitalei va fi reamenajată complet, inclusiv cu spații verzi. Cu o evaluare a traficului și planuri de deviere a circulației, autoritățile se pregătesc să gestioneze o perioadă dificilă pentru bucureșteni, în anul 2025.