Merele de Voinești, materie primă la 30 bani/kg pentru cosmeticele poloneze și cidrul bulgăresc

Publicat: 21 dec. 2022, 07:15, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Merele de Voinești, materie primă la 30 bani/kg pentru cosmeticele poloneze și cidrul bulgăresc

În România, aproape că nu există supermarket în care să nu găsim mere poloneze, în timp ce producția autohtonă se strică neculeasă în pomi sau putrezește în beciurile pomicultorilor care nu reușesc să-și vândă recolta în magazine.

Mai mult, România a ajuns în situația să le furnizeze polonezilor mere verzi pentru industrializare, folosite ca materie primă pentru industria cosmeticelor, cu 30 de bani pe kilogram, după care apoi să importe mere proaspete care umplu toate magazinele.

Cu tirurile cumpără și bulgarii care produc cidru din mere românești în fabricile de bere, după care se întorc înapoi sub formă de produs finit și încă la prețuri bunicele. Curat afacere.

Samsarii care strâng merele din România pot fi văzuți mai peste tot unde există livezi, cumpără cu sacii și cu tirurile tot ce găsesc, inclusiv din zonele pomicole consacrate, cum este cazul Voineștiului, de exemplu.

„Au venit polonezii să ia de la noi mere pentru șampoane, pentru că era un preț derizoriu- 30 de bani pe kilogram. Le-au luat înainte de recoltare, deoarece le voiau mai mult în verde. La noi, merele se vând de acasă pe niște prețuri de nimic, 20 de bani, 50 de bani, 80 de bani, 1 leu – cele mai frumoase, la vremea aceasta. Omul le ține, le bagă toamna în beci, iar primăvara le scoate cu lopata și le aruncă pe câmp să putrezeasscă, le dă la animale. Dacă nu există desfacere….Înainte mai erau piețe, te duceai în Piața Matache, la Obor și vindeai. Acum, ca să te duci în piață, te depășesc costurile, să plătești tarabă și câte și mai câte”, a declarat pentru Puterea Mihail Manea, un producător din Voinești care are o livadă de vreo 70 de hectare și a reușit să investească într-o mică unitate de procesare.

La rândul lui, Mihai Coman, directorul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti – Mărăcineni, atrage atenția că volume mari de mere ajung și peste Dunăre le vecinii bulgari, care le folosesc pentru producția de cidru.

”Toate merele din România pleacă în saci în Bulgaria, se procesează acolo și se întorc ca cidru făcut în Bulgaria, cu apă din Bulgaria. Sunt firme și tiruri care cutreieră România și strâng de peste tot merele cumpărate cu 30 de bani/kg”, spune Mihai Coman.

Ce spune statistica

 În primele nouă luni din 2022, România a importat din Polonia o cantitate de 51.747 tone de mere proaspete în valoare de 23,4 milioane euro, față de 68.374 tone, în aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor INS. Pentru acest an, nu ni s-au comunicat care au fost exporturile, în timp ce în primele nouă luni din 2021 ele au atins 51,4 tone.

În 2021, importurile de mere proaspete din Polonia s-au ridicat la 80.412 tone,  în valoare de 36,9 milioane euro, în timp ce exporturile au totalizat 51.477 tone.

Din Bulgaria, în primele nouă luni din 2022, România a importat 128,9 tone de mere proaspete și 12.531 tone de cidru în valoare de 10,1 milioane euro. Cât despre exporturile de mere nu există date disponibile.

În total, în perioada ianuarie-septembrie 2022, țara noastră a importat 75.973 tone de mere în sumă de 36,7 milioane euro și a exportat doar 69 de tone.

În același timp, în 2021, importurile de mere au atins 107.381 tone în valoare de 52,8 milioane tone, iar exporturile au totalizat 1.078 tone.

În 2021, România a avut o producție de mere de circa 400.000 de tone.

Citește și E jale la Lungulețu, oamenii nu mai vor să culeagă varza (Foto)