Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: România are o creștere economică puternică, dar riscurile sunt ridicate

Publicat: 28 ian. 2022, 10:30, de Puterea.ro, în News , ? cititori
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică: România are o creștere economică puternică, dar riscurile sunt ridicate

Economia României a avut performanțe impresionante în ultimele două decenii, dar există mai multe aspecte ce-i pot diminua avântul, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

O primă problemă ar fi generată de pandemia de COVID-19, care a frânat ritmul rapid al îmbunătățirii nivelului de trai, o mare problemă fiind rata scăzută de vaccinare.

Înainte de pandemie, performanța economică a României a fost impresionantă, se arată în raportul OCDE. În mai puțin de 20 de ani, România a redus decalajul în PIB pe cap de locuitor la jumătate față de media OCDE, de la aproape 70% la aproximativ 35%. Populația expusă riscului de sărăcie sau excluziune socială a scăzut la 30% în 2020, de la aproximativ 50% cu treisprezece ani inainte.

Creșterea va rămâne puternică, dar riscurile sunt mari. Criza a lovit puternic economia, deoarece PIB-ul a scăzut cu 3,7% în 2020. Redresarea va depinde de evoluțiile pandemie și capacitatea guvernului de a face față unor posibile șocuri economice viitoare”, se arată în raportul OCDE, prezentat vineri.

O altă problemă ține de nivelul scăzut de vaccinare a populației, motiv pentru care există o protecție scăzută împotriva viitoarelor valuri ale infecției cu coronavirus.

OCDE apreciază politicile macroeconomice, considerate a susține economia în 2020. Presiunile inflaționiste ar trebui însă atent monitorizate, în condițiile în care inflația a depășit limita superioară a țintei Boncii Naționale. BNR a majorat ratele din octombrie și ar trebui să le crească în continuare, dacă este necesar, pentru a evita presiunile inflaționiste.

În plus, politica fiscală ar trebui să se adapteze la nevoile economice, să sprijine în primul rând cele mai afectate sectoare.