Pașaportul de vaccinare Covid-19, o opțiune pentru fiecare stat membru UE

Comisia Europeană a anunțat faptul că statele membre ale Uniunii Europene vor decide cum va fi folosit certificatul medical european. Prin intermediul acestui „pașaport de vaccinare” cetățenii europeni ar putea să circule fără restricții în Europa.

Așadar, fiecare țară membră a UE va decide utilitatea acestor certificate.

„Noi pregătim un document la scară europeană, care va include date foarte obiective. Dar statele membre vor decide care va fi utilizarea precisă a documentului”, a explicat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene responsabil de Promovarea Stilului de Viaţă European, conform publicaţiei Le Soir şi postului LCI, scrie Mediafax.

Prin intermediul acestui document vor putea fi prezentate și date despre pasageri care țin de istoricul medical, cum ar fi prezența anticorpilor.

Documentul ar putea arăta şi dacă o persoană este imunizată datorită situaţiei medicale personale şi a prezenţei anticorpilor”, a subliniat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Tema certificatului medical digital ar urma să fie analizată în Consiliul European pe 25 martie. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de Parlamentul European şi de statele membre.

Controversele pașaportului de vaccinare

Tema certificatului de vaccinare a fost abordată săptămâna trecută, la summitul Consiliului European. Mai multe state au cerut clarificări legate de modul în care acest certificat va fi utilizat.

Spre exemplu, Belgia a subliniat că proiectul generează confuzie privind scopul acestui document.

„Ideea unui sistem european standardizat care să permită fiecărei persoane să adune, pe acelaşi document digital (certificat), informaţii despre vaccinare, teste etc. este bună. Totuşi, în propunerea doamnei Ursula von der Leyen, noţiunea de «permis» generează confuzie privind obiectivul pe care trebuie să îl urmărească acest certificat(…)Pentru Belgia nu se pune problema unei legături între vaccinare şi libertatea de deplasare în Europa. Respectarea principiului nondiscriminării este cu atât mai fundamentală cu cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat”, a afirmat, prin Twitter, Sophie Wilmès, vicepremier al Belgiei şi ministru de Externe.

De asemenea, liderii europeni cer Comisiei Europene să definească cu exactitate un set de norme comune care să fie aplicate în toate statele.

„Cerem continuarea eforturilor asupra unei abordări comune privind certificatele de vaccinare şi vom reveni asupra acestui subiect”, a transmis Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen a explicat că documentul nu va conţine doar date despre vaccinare, ci şi despre testele anti-Covid-19.

„Vom prezenta luna aceasta o propunere legislativă pentru un permis verde digital. Scopul este să furnizăm dovada că o persoană a fost vaccinată, rezultatele testelor în cazul persoanelor care nu au putut face încă vaccinul, informaţii despre recuperarea medicală post-Covid-19. Documentul va respecta protecţia datelor, securitatea şi sfera privată. Permisul verde digital ar trebui să faciliteze vieţile europenilor. Scopul este să permitem gradual deplasările în interiorul Uniunii Europene şi în afara acesteia, pentru muncă şi turism”, a transmis Ursula von der Leyen prin Twitter.

O propunere legislativă în acest sens va fi prezentată în martie.

Citește și

1 COMENTARIU

  1. Speranțele de călătorie către o țară străină au revenit cu planul european de pașapoarte pentru vaccinuri.
    Președintele UE, Ursula von der Leyen, a declarat ieri că „Digital Green Pass” la nivelul întregii UE va fi propusă luna aceasta și că ar putea fi un prim pas către un pașaport de vaccin pentru călătoriile celor care au avut jabul. Ea a spus: „Digital Green Pass ar trebui să faciliteze viața europenilor. Scopul este de a le permite treptat să se deplaseze în siguranță în UE sau în străinătate – pentru muncă sau turism. ”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...