Pentru prima oară după 70 de ani, se navighează din nou între România și Serbia, pe râul Bega

Publicat: 24 sept. 2023, 15:05, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Pentru prima oară după 70 de ani, se navighează din nou între România și Serbia, pe râul Bega

Într-un eveniment istoric care marchează o premieră după aproape 70 de ani, opt ambarcațiuni din Serbia au ajuns în Timișoara, după ce granița dintre România și Serbia s-a redeschis în acest weekend. Navigația pe râul Bega a fost posibilă datorită proiectului „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”, cu o valoare totală de 13,85 de milioane de euro, încheiat anul trecut între cele două țări.

Cele opt bărci sârbești au parcurs 30 de kilometri de canal de pe teritoriul României, marcând un moment important în cadrul programului „Ecluze pe Bega”. Granița dintre cele două țări a fost redeschisă pentru acest proiect, deschizând calea pentru viitoarele navigații și pentru dezvoltarea unui posibil port în Timișoara.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a transmis entuziasmul său cu privire la această realizare, afirmând: „Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal românesc a fost posibilă datorită proiectului nostru, și suntem bucuroși că am deschis acest punct de trecere a frontierei pe canalul Bega, stabilind astfel un standard care ne permite să visăm la un port în Timișoara.”

Tot în acest weekend, s-a deschis și granița dintre România și Serbia pe pista de biciclete construită pe digul râului Bega, consolidând legătura între cele două țări. Următoarea perioadă de trecere pe pista de biciclete este programată pentru 28 – 29 octombrie, ultimul eveniment din acest an.

Proiectul „Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega” a fost finanțat în mare parte de Uniunea Europeană, prin programul IPA, cu o sumă de 11,77 milioane de euro, care a fost împărțită între România și Serbia. Banii au fost utilizați pentru reabilitarea ecluzei de la Sânmihaiu Român, din apropierea Timișoarei, și pentru asigurarea semnalizării costiere. Contribuția națională de 917.000 de euro și sprijinul oferit de Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat și Consiliul Județean Timiș, în valoare de 141.000 de euro, au completat bugetul proiectului.