Vin nume grele la București: von der Leyen, Metsola, Weber vor participa la congresul popularilor europeni

Publicat: 06 mart. 2024, 06:20, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Vin nume grele la București: von der Leyen, Metsola, Weber vor participa la congresul popularilor europeni

Începe Congresul popularilor europeni, eveniment la care vor participa peste 2.000 de delegaţi din 40 de ţări, premieri şi miniştri.

Miercuri începe Congresul Partidului Popular European la Romexpo, reunind peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări. Majoritatea participanților sunt deja în România. Aici, liderii popularilor europeni discută strategiile pentru alegerile din Parlamentul European, elaborează manifestul Partidului Popular European și stabilesc principalul candidat pentru șefia Comisiei Europene. În Adunarea Politică de la București, desfășurată marți, s-a acceptat înscrierea Ursulei von der Leyen în competiția pentru funcția de candidat al PPE la președinția Comisiei Europene. În paralel cu Congresul găzduit de PNL, președintele Klaus Iohannis și premierul Marcel Ciolacu au programate mai multe întâlniri cu liderii prezenți la București.

Partidul Național Liberal găzduiește la București, în Romexpo, Congresul Partidului Popular European, eveniment de amploare organizat în parteneriat cu Partidul Popular European, cea mai mare familie politică din Europa.

Congresul PPE reunește peste 2.000 de delegați din peste 40 de țări, inclusiv președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European, șefi de state și de guverne, precum și președinții de partide PPE și comisari europeni.

Agenda Congresului PPE include pregătirea și strategia pentru alegerile din Parlamentul European, manifestul Partidului Popular European și alegerea principalului candidat al partidului pentru funcțiile europene.

În Adunarea Politică de la București, de marți, a fost acceptată înscrierea Ursulei von der Leyen în competiția pentru funcția de candidat PPE la președinția Comisiei Europene. Această decizie va fi supusă la vot la Congresul PPE, joi, începând cu ora 10:00.

Deputatul european Siegfried Mureșan a anunțat luni că 11 șefi de state și de guverne din Uniunea Europeană, alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au confirmat prezența la Congresul Partidului Popular European din 6 – 7 martie de la București.

La eveniment sunt prezenți și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, care s-a opus intrării României în spațiul Schengen, precum și președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Eurodeputatul PNL prezintă lista completă a șefilor de state și de guverne și a liderilor UE care vor lua cuvântul la congres: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, Președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred WEBER, Președintele României, Klaus IOHANNIS, prim-ministrul Finlandei, Petteri ORPO, prim-ministrul Luxemburgului, Luc FRIEDEN, prim-ministrul Suediei, Ulf KRISTERSSON, președintele Ciprului, Nikos CHRISTODOULIDES, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, prim-ministrul Irlandei, Leo VARADKAR, prim-ministrul Croației, Andrej PLENKOVIĆ, prim-ministrul Poloniei, Donald TUSK, prim-ministrul Greciei, Kyriakos MITSOTAKIS, prim-ministrul Lituaniei, Ingrida SIMONYTE.

Programul zilei de miercuri include ședința Grupului PPE din Parlamentul European și prima sesiune plenară a Congresului PPE.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, se va întâlni cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Senat, și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la Romexpo.

La 13:30, are loc o conferință de presă comună a președintelui PNL, Nicolae Ciucă, și a președintelui PPE, Manfred Weber, în deschiderea Congresului.

Președintele și premierul au întâlniri cu liderii prezenți la București.

Președintele Klaus Iohannis are, miercuri, una dintre cele mai încărcate agende din ultima perioadă. De la ora 10:00 până la ora 18:45, din oră în oră, are întâlniri cu liderii politici prezenți la București, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și cu premierii din Luxemburg, Lituania, Irlanda, Croația și Serbia.

Premierul Marcel Ciolacu se întâlnește cu premierul din Irlanda și cu președintele Parlamentului European.