Populism românesc cu accent franțuzesc, la Sectorul 1. Clotilde Armand își recunoaște neputința în cazul teraselor din Herăstrău: ”Singurul lucru pe care pot să-l fac este legat de autorizațiile de funcționare”

Publicat: 02 apr. 2024, 13:10, de Cezar Andrei, în ESENȚIAL , ? cititori
Populism românesc cu accent franțuzesc, la Sectorul 1. Clotilde Armand își recunoaște neputința în cazul teraselor din Herăstrău: ”Singurul lucru pe care pot să-l fac este legat de autorizațiile de funcționare”
Populism românesc cu accent franțuzesc la Sectorul 1. Clotilde Armand își recunoaște neputința în cazul teraselor din Herăstrău

La începutul lunii februarie, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, se bătea cu pumnul în piept că Poliția Locală se va ocupa de demolarea teraselor construite ilegal pe malul Lacului Herăstrău, dacă administratorii acestora nu le demolează singuri în termen de 72 de ore. La aproape două luni distanță, edilul recunoaște că acest lucru nu este posibil și că mai mult de o confiscare a veniturilor acelor localuri care ar funcționa fără autorizație nu se poate realiza. Și această confiscare este însă o procedură anevoioasă, potrivit primăriței USR.

Au trecut mai bine de 1.100 de ore peste cele 72 anunțate de primărița Clotilde Armand, pe 10 februarie, ca ultimatum dat teraselor construite ilegal în Parcul Herăstrău, iar localurile sunt în continuare în picioare. Mai mult, restaurantele continuă să primească un flux mare de clienți, în special în zilele de weekend.

Citește și: Clotilde Armand nu vrea să dea ochii cu jurnaliștii. A fost audiată în secret de procurori pentru a scăpa de întrebări

Într-un interviu recent pentru Hotnews, Clotilde Armand și-a recunoscut în cele din urmă neputința în lupta cu patronii acestor restaurante și a admis, practic, că declarațiile sale de la începuitul lunii februarie nu au fost altceva decât o modalitate de a mai câștiga puțin capital electoral. Edilul Sectorului 1 știa că demolarea acestor terase nu este posibilă, unul dintre motive fiind faptul că Parcul Herăstrău se află în administrarea Primăriei Generale, iar Nicușor Dan s-a poziționat împotriva acestei măsuri radicale.

Clotilde Armand își recunoaște neputința în cazul teraselor din Herăstrău: ”Singurul lucru pe care pot să-l fac este legat de autorizațiile de funcționare”

Acum, însă, Clotilde Armand spune că tot ceea ce poate face în această speță este să confiște veniturile ”realizate în perioada în care a funcționat teresa fără autorizație de funcționare.”

”Avem în curs confiscarea a 20 de milioane lei”, spune primarul, potrivit sursei citate.

”Singurul lucru pe care pot să-l fac, este legat de autorizațiile de funcționare. Și atunci, ca să rezolv problema pe partea asta m-am axat, să condiționez în mod legal obținerea autorizațiilor de funcționare de o autorizație de construire”, a adăugat Clotilde Armand.

Ea recunoaște însă că procedura de confiscare a veniturilor este anevoioasă și implică cooperarea mai multor instituții.

Citește și: Clotilde Armand devine inculpat în dosarul de incompatibilitate

Mai întâi, Poliția Locală va trebui să meargă la terasele respective și să le predea un proces verbal de constatare a funcționării fără autorizație. Administratorii pot tergiversa procedura contestând acest proces verbal în instanță.

”Toată nebunia asta durează poate șase luni, nouă luni. Procesele le câștigăm în mod sistematic. Singurul lucru pe care îl fac ei este să câștige timp”, a precizat Armand.

Apoi este necesar un nou proces verbal de re-constatare a funcționării fără autorizație.

”Toate veniturile care au fost realizate de această terasă-restaurant, între aceste două procese verbale, conform legii pot fi confiscate. Ca să procedăm la confiscare trebuie în primul rând Poliția Economică să vină și să calculeze cât au fost aceste venituri”.

Deși spune că în ultimul timp colaborarea dintre instituții s-a mai cizelat, iar ANAF-ul s-a implicat în confiscarea veniturilor de la anumite localuri, Clotilde Armand nu precizează însă de unde și ce sume au fost confiscate de inspectorii fiscali.

”Au fost niște ANAF-uri care au acceptat, dar și ANAF-uri care au tras de timp ș.a.m.d. După ANAF-ul se sesizează și acceptă, se face confiscarea. Ce pot să vă spun este că în momentul în care ANAF se implică și face asta, aceste filme în general închid. Atunci reușim să mergem până la capăt”, a mai declara Armand.