Realitatea cruntă din spatele festivităților pompoase de deschidere a anului școlar: elevii se droghează în voie, în spatele școlii VIDEO

Publicat: 12 sept. 2023, 06:50, de Florentin Lucaniuc, în News , ? cititori
Realitatea cruntă din spatele festivităților pompoase de deschidere a anului școlar: elevii se droghează în voie, în spatele școlii VIDEO

Deși deschiderea anului școlar a fost „bifată” de toți cei din conducerea țării, realitatea din spatele panglicilor, a florilor și veseliei generale este cruntă. Elevii se droghează în spatele școlii, probabil cu acceptul colegilor și al cadrelor didactice.

O filmare cruntă scoate la iveală adevărata dimensiune a flagelului drogurilor printre adolescenți. Mai multe eleve „trag” din niște baloane substanțe halucinogene sub formă de gaz.

În câteva secunde sunt practic doborâte la pământ de stupefiantul respectiv.

Poliţia Română anunţă că face verificări după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini cu mai multe adolescente care au ”un comportament nefiresc”.

În imaginile apărute pe reţelele de socializare, mai multe adolescente par că inhalează din baloane, în spatele unei clădiri. Acestea par a le fi oferite de una dintre tinere, care are un rucsac.

Poliţia Română a anunţat că, ”în urma apariţiei în spaţiul public a unor imagini în care mai multe tinere au un comportament nefiresc”, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au declanşat verificări, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi dispunerii de măsuri legale.

Din primele verificări a reieşit că imaginile nu sunt din România”, a precizat IGPR.

Imaginile au fost distribuite şi de sindicatul polițiștilor Europol, care trage un semnal de alarmă referitor la gazul ilariant, care se poate cumpăra de către oricine de pe Internet.

„11-13 ani? Cam aceasta este vârsta fetelor din imagine care “sărbătoresc” începerea noului an școlar.

Euforie, amețeli, halucinații, stări de sufocare, dar și stare de anxietate sunt doar câteva dintre efectele pe care le oferă protoxidul de azot, cunoscut popular drept “gaz ilariant” sau “funny gas”.

Acest gaz este la dispoziția oricui, fiind oferit spre vânzare la o simplă căutare pe web. Cu toate că acest gaz este utilizat în mod special în domeniul medical, auto și în cel alimentar, tot mai mulți tineri îl caută pentru aparentele efecte apropiate de droguri.

Din păcate, nu există nicio interdicție sau condiționalitate în achiziție sau utilizare.

Nu figurează pe lista substanțelor interzise, iar utilizarea lui în rândul tinerilor a căpătat o amploare în special în rândul copiilor.

Se poate vedea în imagini tubul de gaz ascuns în ghiozdan, iar cu ajutorul baloanelor, preiau gazul și îl inhalează. Este doar începutul obișnuinței cu consumul…”, scrie pe Facebook Sindicatul Europol.

Ce este „funny gas”

Tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.

Protoxidul de azot (N2O) – gazul ilariant, cunoscut și sub denumirea de „funny gas”, este un sedativ incolor și inodor și este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală.

Ca și efecte negative menționăm încetinirea timpului de reacție a corpului uman, transpirația excesivă, greață, vărsături, amețeală, oboseală, halucinații, distorsiuni de sunet și pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creșterii cantității de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid și în combinație cu alcoolul.

În cazul în care, după inhalare, semnele și simptomele sunt cele ale unei reacții alergice (febră, frisoane, urticarie, respirație dificilă), este recomandabilă solicitarea de urgență a ajutorului medical.

Recomandări pentru adolescenţi şi părinţi de la specialiști

Astfel, adolescenţii să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor, să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei, să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului, să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi „ceva”.

De asemenea, părinţii sunt sfătuiţi să îşi asculte copiii – ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă, chiar şi în situaţii foarte dificile, o legătură emoţională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus, să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului; să stabilească reguli clare de comportament şi consecinţe rezonabile pentru încălcarea lor.