Reuniune a miniștrilor de Externe din NATO, la București

Timp de două zile, Bucureşti va fi gazda reuniunii miniştrilor de Externe ai NATO. Reuniunea va aborda riscurile generate de Rusia dar și dependenţele de alte regimuri autoritariste, în special de China.

Pe agenda discuțiilor se află riscurile generate de Rusia asupra securităţii euro-atlantice şi provocările asociate modernizării armatei Chinei, urmând să fie reevaluată dependenţa de regimuri autoritariste.

„Miniştrii de Externe din statele membre NATO se reunesc săptămâna viitoare, la Bucureşti. Vom aborda războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, care continuă să ameninţe pacea şi securitatea la nivel euro-atlantic.

Preşedintele Vladimir Putin eşuează în Ucraina şi răspunde cu mai multă brutalitate. Sunt serii de atacuri cu rachete asupra oraşelor şi asupra infrastructurii civile, privându-i pe ucraineni de cădură, electricitate şi alimente.

Este un început de iarnă oribil pentru Ucraina. Acestea sunt vremuri dure şi pentru restul Europei, pentru întreaga lume, cu majorări de preţuri la energie şi alimente. Da, plătim cu toţii preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge.

Iar dacă îl vom lăsa pe Putin să câştige, vom plăti cu toţii un preţ mult mai mare, mulţi ani. Dacă Putin şi alţi lideri autoritarişti văd că folosirea forţei oferă rezultate, vor utiliza din nou forţa pentru a-şi atinge obiectivele. Iar în acest fel lumea noastră ar deveni mai periculoasă, iar noi toţi am fi mai vulnerabili”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Totodată, Jens Stoltenberg a precizat că nu va reduce susținerea acordată Ucrainei.

„Multe războaie se încheie prin negocieri, dar ceea ce se întâmplă la masa negocierilor depinde de situaţia de pe teren. Prin urmare, cea mai bună modalitate de a creşte şansele Ucrainei pentru o soluţie de pace este să susţinem Ucraina. NATO va continua să fie alături de Ucraina cât va fi necesar. Nu vom reduce susţinerea”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Reuniunea miniștrilor va aborda și dependenţele de alte regimuri autoritariste, în special de China.

„Miniştrii de Externe din NATO vor analiza şi modalităţile de consolidare a rezilienţei, precum şi provocările generate de China. China nu este un adversar, dar accelerează modernizarea militară, şi-a intensificat prezenţa în Arctica şi în Balcanii de Vest, în spaţiu şi la nivel cibernetic şi încearcă să obţină control asupra infrastructurii esenţiale a aliaţilor din NATO. Războiul din Ucraina a demonstrat dependenţa noastră periculoasă de gazul rusesc. Prin urmare, trebuie să evaluăm dependenţele de alte regimuri autoritariste, în special de China”, a mai precizat secretarul general

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...