Salariile la stat, mai mari decât cele din privat. Cîțu anunță o nouă lege a salarizării pentru bugetari

Publicat: 04 mart. 2021, 14:05, de Raluca I. Heroiu, în ECONOMIE , ? cititori
Salariile la stat, mai mari decât cele din privat. Cîțu anunță o nouă lege a salarizării pentru bugetari

Bugetul 2021 a fost adoptat săptămâna aceasta în forma propusă de Guvern, acest proiect reprezentând o premieră având în vedere că este primul buget de stat care nu a fost modificat în Parlament.

Marea problemă a acestui buget național este dată de faptul că o mare parte din acesta este alocat pentru „cheltuielile rigide” cum sunt salariile și pensiile. 

În ultimii patru ani, veniturile din sectorul public s-au dublat. Dacă în 2016 se cheltuiau 53 miliarde lei pe veniturile bugetarilor, în prezent suma alocată este de 110 miliarde lei. Premierul Florin Cîțu fost ministru de Finanțe, spune că din totalul acestei sume, 27 miliarde lei sunt bani plătiți pe sporurile angajaților de la stat.

Problema majoră nu este reprezentată de sporurile acordate, ci de faptul că aceste beneficii salariale sunt date degeaba. Conform premierului, sporurile de la stat sunt date „doar pentru că apari la locul de muncă”.

„Am spus că în aceşti patru ani de zile veniturile în sectorul public s-au dublat, cifrele sunt reale. Gândiţi-vă că în 2016 se cheltuiau 53 de miliarde de lei cu personalul bugetar, astăzi se cheltuiesc 110 miliarde de lei. Dintre aceste 110 miliarde de lei, 27 aproape sunt sporuri. Nu ar fi o problemă dacă aceste sporuri ar merge la oameni care şi-au făcut treaba şi peste, din păcate, aceste sporuri sunt date doar pentru că tu apari la locul de muncă, 99% dintre ei”, a precizat Florin Cîţu, la B1 TV.

Salariile de la stat au ajuns astfel să fie mai mari decât cele din privat. Tot șeful Guvernului a semnalat faptul că veniturile din sectorul public sunt cu 70% mai mari decât în mediul privat.

„Am spus-o şi o repet, angajaţii sectorului public trebuie să-şi asume deciziile, salariile mai mari cu 70% decât în sectorul privat trebuie justificate”, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu, de la tribuna Parlamentului. 

Premierul a anunțat la începutul acestei săptămâni că sistemul de sporuri va dispărea din legea salarizării.

Dublarea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar în ultimii patru ani trebuie să se vadă şi în performanţă. Trebuie să putem să restructurăm aparatul de stat în funcţie de nevoile curente ale societăţii. Veniturile în sectorul bugetar trebuie – accentuez – trebuie să fie transparente şi legate direct de performanţă. Este contraproductiv să existe aşteptări că salariile cresc oricum, indiferent de performanţă. Şi ajungem la legea salarizării, care o să fie în Parlamentul României în curând şi, bineînţeles, dispare sistemul de sporuri, aşa cum este el implementat astăzi, şi multe dintre sporuri dispar, dar cel mai important este că acei funcţionari publici care-şi fac treaba sunt şi cel mai bine remuneraţi”, a mai spus Florin Cîţu.

Sporuri uriașe

Ministrul Muncii Raluca Turcan a explicat faptul că sunt bugetari care primesc în plus la salariu sporuri de 85%. Raluca Turcan a mai afirmat că România se află peste media europeană în ceea ce priveşte ponderea cheltuielilor salariale.

„În legea salarizării există un articol prin care nivelul sporurilor este limitat la 30% la nivelul ordonatorului de credite. Acesta este un articol, ori prezentarea trunchiată a unui text de lege este similară cu minciuna sau manipularea, pentru că la două articole mai jos apar excepţiile. Prin excepţie de la plafonarea nivelului sporurilor la 30% la nivelul ordonatorului de credit vin următoarele domenii. Şi după aceea intră sănătatea, justiţia, asistenţa socială, partea de apărare şi ordine publică. Sunt salariile cărora li se adaugă sporuri cu până la 85%, dar asta nu înseamnă că toţi angajaţii din sănătate au sporuri de 85%. Evident, există segmente din sănătate unde sporurile merg chiar şi la 85%”, a explicat Raluca Turcan.

O nouă lege a salarizării

Premierul Florin Cîțu a explicat că are în calcul implementarea unei noi legi a salarizării. Șeful Guvernului a explicat faptul că în prezent, în România, nu mai există un salariu minim, ceea ce reprezintă o mare problemă având în vedere că acest indicator este un reper în evaluarea veniturilor de la stat. Noua lege a salarizării va conține și indici de performanţă în baza cărora vor fi acordate sporuri.

„Venim cu o lege a salarizării nouă. Acolo se va lucra la modul în care vor fi distribuiţi aceşti bani. Aceşti 110 miliarde de lei vor fi distribuiţi pe criterii de performanţă. Oamenii vor avea indicatori de performanţă pe care îi vom face împreună cu companii, de multe ori va trebui să luăm companii din sectorul privat care să ne ajute să definim aceşti indicatori şi oamenii vor fi remuneraţi în funcţie de performanţe. În sectorul public nu cred că mai există un salariu minim. Nu cred că mai găseşti salariu minim în sectorul public. De aici ar trebui să începem”, a afirmat Florin Cîţu.

Și ministrul muncii Raluca Turcan a făcut o serie de precizări despre noua lege a salarizării.

„După ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepţiile au ajuns să devină regulă şi dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită aşezare pe grilă, cu un salariu minim, cu un salariu maxim şi sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională, fie pentru a motiva angajaţii, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepţii de la regula stabilită pentru toţi bugetarii”, a explicat Raluca Turcan.

Economist: Avem în administrația publică din România cel mai mare salariu din Europa Centrală și de Est

Ionuț Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank, a declarat la HotNews.ro, că România este țara din Europa Centrală și de Est cu cel mai mare salariu din administrația publică.

Nivelul de salarizare în România sectorul public- raportat la media pe economie- este de departe cel mai mare din Europa. Mă refer aici la așa numitul salariu relativ, raportat la media pe economie. Administrația publică de la noi e de departe cea mai bine plătită, raportată la salariul mediu pe economie. La mare distanță față de celelalte state- decalajul cam de 60 70 la sută. Dacă ne uităm în termeni absoluți ,adică salariul în echivalent euro, lucrurile stau în felul următor: Avem în administrația publică din România cel mai mare salariu din Europa Centrală și de Est. Mai mare decât în Polonia, mai mare decât în Ungaria, decât în Cehia sau decât în țările din jurul nostru. Iar dacă ajustăm și cu puterea de cumpărare salariul din administrația publică din România nu e foarte foarte departe de salariul din Germania spre exemplu. Ne vine sau nu să credem, dar asta e realitatea”, a explicat Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal.

Citește și: