Sărbători cu prețuri surprinzătoare. Masa de Paște 2025, mai scumpă cu 30% față de anul trecut

Publicat: 14 apr. 2025, 19:22, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Sărbători cu prețuri surprinzătoare. Masa de Paște 2025, mai scumpă cu 30% față de anul trecut

În 2025, masa de Paște aduce cu sine nu doar miros de cozonac și carne de miel, ci și un val de scumpiri care se simte în fiecare coș de cumpărături. Potrivit unui studiu recent, românii cheltuie în medie 800 de lei pentru masa și pregătirile de sărbători, o sumă cu aproape 30% mai mare față de anul trecut. Datele oficiale confirmă că această creștere este alimentată de majorările de preț la toate categoriile de produse esențiale pentru mesele pascale.

Masa de Paște 2025. Carnea de miel, vedeta scumpă a piețelor

Carnea de miel, nelipsită de pe mesele de Paște, este și unul dintre cele mai afectate produse de creșterea prețurilor. În piețele din București, kilogramul de carne de miel a ajuns la aproximativ 53 de lei, ceea ce înseamnă că un miel de circa 10 kilograme poate costa între 500 și 550 de lei. Comparativ cu anii anteriori, diferența este semnificativă și greu de ignorat pentru bugetele familiilor obișnuite.

Institutul Național de Statistică a confirmat că produsele din carne au suferit, în medie, o scumpire de 4%, însă în cazul cărnii de miel, majorarea este mult mai mare, datorită cererii sezoniere și a ofertei mai reduse.

Dacă în alți ani, legumele proaspete veneau ca o gură de aer pentru buget, în 2025 ele se numără printre produsele cu cele mai mari scumpiri. Ceapa verde costă cu 10% mai mult, în timp ce usturoiul verde a înregistrat o scumpire de 18% față de Paștele trecut. Pentru fiecare legătură, cumpărătorii plătesc între 2 și 3 lei – sume aparent mici, dar care, cumulate, adaugă presiune pe bugetele gospodăriilor.

Principalul motiv al acestor scumpiri este, potrivit specialiștilor, producția agricolă mai slabă din 2024, care a redus disponibilitatea legumelor românești pe piață, crescând astfel prețurile prin raportul cerere-ofertă.

Nici dulciurile și ouăle nu scapă de valul de scumpiri

Cozonacii, prăjiturile și ciocolata, de asemenea, costă mai mult decât anul trecut. Într-o perioadă în care consumatorii caută să păstreze tradițiile, producătorii spun că prețurile ingredientelor, dar și costurile cu energia și transportul, au determinat scumpirea produselor de patiserie și a dulciurilor în general.

Inclusiv ouăle, simbolul Paștelui, nu au fost ocolite de scumpiri. Deși nu s-a înregistrat o creștere spectaculoasă, prețul ouălor a crescut suficient încât să contribuie la majorarea generală a costului mesei festive.