Seceta pârjolește culturile agricole. Fermierii gălățeni i-au convocat pe politicieni la o discuție despre diminuarea dezastrului

Publicat: 05 iul. 2022, 08:31, de Sorin Costea, în News , ? cititori
Seceta pârjolește culturile agricole. Fermierii gălățeni i-au convocat pe politicieni la o discuție despre diminuarea dezastrului

Seceta extremă instalată în ultimii ani, continuată cu lipsa precipitațiilor din acest an, în care ploile au adus în zona Galațiului numai 90 de litri/mp din nivelul normal al precipitațiilor, de 420 de litri/mp, afectează culturile înființate pe aproximativ 350 de hectare din Bazinul cerealier de pe Podișul Covurluiului.

Seceta a afectat mai mult culturile înființate în primavară, în special pe cele de porumb și floarea-soarelui. Deficitul de apă din sol și menținerea temperaturilor caniculare, va afecta și mai mult situația acestor culturi, dar poate pune probleme serioase și în pregătirea înființării culturilor de toamnă.

Acest dezastru se repetă la doi ani de la seceta din 2020, când culturile agricole au fost distruse în procent de peste 80%. Atunci doar 85% din fermieri au primit despăgubiri pentru culturile înființate în toamna anului 2019, iar la rectificarea bugetară din octombrie 2020 Ministerul Agriculturii nu a primit bani și pentru despăgubirile pentru distrugerile provocate de secetă la culturile de primăvară și mulți fermieri s-au împrumutat la bănci ca să aibă banii pentru înființarea noilor cultur. Mulți dintre ei nu au reușit nici acum să își plătească creditele.

Șefii județului Galați și parlamentarii, invitați la o discuție despre măsurile de diminuare a dezastrului

În aceste condiții, fermierii din județul Galați i-au convocat pe șefiii administrației județului și pe parlamentarii gălățeni la o întâlnire care va avea loc pe data de 6 iulie la Hotelul „Vega”, pentru a discuta despre situația disperată din agricultură și măsurile care ar putea fi luate pentru diminuarea pagubelor produse de secetă.

„Nu e vina lor că nu plouă, dar trebuie găsite soluții, reducerea TVA-ului, a accizelor, ceva, pentru că, altfel, 60% dintre fermieri vor intra în faliment. Sunt oameni care au contractat credite în 2020, când au tot așteptat despăgubirile și nu au reușit nici acum să le achite”, a declarat Ștefan Druică, reprezentant al Asociației Producătorilor de Porumb din România și unul din inițiatorii întâlnirii.

Avertisment: nu vom mai cultiva terenurile agricole pe care nu există instalații de irigat!

Deoarece pe fondul încălzirii globale distrugerile produse de secetă se repetă din ce în ce mai des, fermierii gălățeni își pun foarte serios problema de a renunța la cheltuirea unor sume foarte mari pentru înființarea culturilor pe terenurile agricole care nu pot fi irigate din cauză cu nu există instalații.

„Eu iau în calcul să nu mai înființez culturi pe suprafețele neirigate. Dacă la culturile de toamnă, gradul de afectare este de 70%, la cele de primăvară e de 100%”, a mai adăugat fermierul.

Statul, care are printre prioritățile sale asigurarea siguranței alimentare a populației trebuie să își asume aceste răspunderi, de investire în extinderea sistemelor se irigații și de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse de secetă, în primul rând terenurile care nu pot fi irigate din cauza lipsei instalațiilor.