Tătaru: Dacă respectăm distanțarea socială ne vom stabiliza la un plafon de 2.000 de infectări pe zi

Publicat: 03 oct. 2020, 15:08, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Tătaru: Dacă respectăm distanțarea socială ne vom stabiliza la un plafon de 2.000 de infectări pe zi

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că dacă cetăţenii respectă normele de prevenire a infectării cu coronavirus situaţia s-ar putea stabiliza pe un plafon cu aproximativ 2.000 de cazuri pe zi.

În caz contrar, vom asista la o creştere progresivă a numărului cazurilor de Covid-19 în următoarea perioadă, a declarat ministrul Sănătăţii a declarat, la Digi 24. El a arătat și că dintre cei 583 de pacienţi cu Covid-19 aflaţi la Terapie Intensivă, 179 dintre ei sunt pe ventilaţie mecanică. 

„Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a declarat Tătaru. 

Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de Covid-19 în ultima perioadă, ministrul a spus că „am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora”. 

Ministrul a mai precizat că o localitate intră în carantină atunci când indicele cazurilor de Covid-19 trece de trei. „Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru. 

„Să nu uităm că toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”, a mai afirmat Nelu Tătaru.