Trei milioane de pensionari vor câștiga în urma recalculării pensiilor

Publicat: 21 mart. 2024, 16:05, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Trei milioane de pensionari vor câștiga în urma recalculării pensiilor

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a explicat de ce noua Lege a Pensiilor le va aduce mai mulți bani românilor. Actul normativ va aduce o serie de modificări importante pentru cetățenii români. În urma aplicării acestora, aproximativ trei milioane de persoane vor beneficia de majorări ale pensiilor.

În plus, chiar și pentru cei a căror pensie ar fi trebuit să scadă în urma recalculării, acest lucru nu se va întâmpla, astfel încât pensia va rămâne la nivelul cel mai favorabil pentru ei.

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie urmând același principiu de majorare, de indexare, ca valoarea punctului de pensie. În prezent are valoarea de 1281 RON, crescută și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie.

„Prin această lege se aplică o formulă de calcul clară și transparentă: numărul de puncta, care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă – valoarea punctului de referință – rezultând aceleași pensii. Practic, la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitate egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a explicat șeful CNPP.

„Când aplicăm această formulă de calcul este posibil să descoperim că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare decât cel rezultat din calcul. Dar nu este nicio problemă, pentru că în urma acestei recalculări nicio pensie nu va scădea. Am pus foarte clar în lege o prevedere ca oamenii să nu sufere și să rămână în continuare cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a arătat Daniel Baciu

Șeful Casei Naționale de Pensii anunță că există și o noutate în lege, care va fi în folosul beneficiarilor.

„Exista un risc, în special la cei care au lucrat în acord global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Adică adeverințele să fie eliberate pentru salariul de încadrare, și nu pentru venitul realizat efectiv. Sau, dimpotrivă, să fie eliberate pentru venitul realizat efectiv, care a fost mai mic decât salariul de încadrare, din cauza penalizărilor pentru nerealizări de plan. Noi am specificat foarte clar în lege și în norme ca, dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii Publice.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși la pensie după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care au adeverințele pentru aceste sporuri în dosarele de pensie.

„Ei nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar și noi le calculăm din oficiu. Cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus șeful CNPP.

”Legea spune foarte clar că, în șase luni de la data intrării în vigoare, noi trebuie să luăm în calcul aceste sporuri cu caracter nepermanent. Așa cum am spus, o parte din ele sunt deja în dosare și noi le facem automat. Pentru ceilalți așteptăm ca după data de 1 septembrie să depună la Casele Teritoriale de Pensii unde își iau domiciliul, actele necesare”.