Voluntar, din dragoste pentru semeni

Publicat: 19 feb. 2024, 12:23, de Manuela Dumitru, în Educație , ? cititori
Voluntar, din dragoste pentru semeni

Societatea civilă simte nevoia să aibă voluntari, să se asocieze, să se solidarizeze. Simte nevoia să facă voluntariat, mai ales, acolo unde statul nu poate ajuta suficient. Ca să fii voluntar înseamnă că poți manifesta empatie, responsabilitate, că poți face un bine fără să aștepți recunoștință. Voluntar în propria viață, voluntar în viețile semenilor.

Ce trebuie să faci ca să fii voluntar, l-am întrebat pe medicul Marius Dumitru pe care îl descoperim  la Serviciul de Ambulanță și  la Crucea Roșie. Medic de profesie, motociclist pasionat, voluntar din simțire  ne spune că: ”Voluntariatul este  cel mai frumos lucru pe care îl poți face  în viața ta, fără să ai pretenții materiale asupra unei prestații.”

Exprimă-ți dorința de a deveni voluntar

  • Este foarte important să îți exprimi dorința de a deveni  voluntar printr-o cerere de înscriere în mediul online.
  • Există liste de așteptare pentru că sunt multe solicitări, Doamne-ajută!,  . Când îți vine rândul, activitatea începe cu o serie de interviuri pentru a identifica motivația și seriozitatea.
  • Apoi, se intră într-un  program de training al voluntarului, de la zero, cu toate noțiunile necesare și utile lui în activitate.
  • După absolvirea cursului pe bază, urmează un  examen.
  • După examen, există certitudinea că voluntarul știe să se desfășoare într-o serie de circumstanțe posibile, conform unor norme internaționale.
  • Apoi, alte și alte cursuri și examene pentru a obține alte grade de competență.
  • Cursurile sunt programate pe zile, pe o perioadă de câteva luni.

Voluntarul are și varianta ”lasă că merge și așa!”?

”Nu, pentru că ești pus față în față cu o persoană care are nevoie de ajutor și dacă nu știi ce să-i faci, este regretabil, susține medical Marius Dumitru. Din fericire, sunt destul de bine reglementate activitățile de la Ambulanța și Crucea Roșie. Sunt foarte exigenți profesorii care fac aceste cursuri, sunt foarte atenți cu cei care le practică. În fond, la finalul cursului, ai o uniformă a instituției respective care este ca o uniformă militară. Trebuie să îi respecți însemnele și să nu faci rabat de la calitate.”

Cum e viața de voluntar?

”Este important acest sentiment de apartenență la un spirit, la o echipă care poate fi națională, povestește medicul voluntar. Când ne întâlnim voluntarii din toată țara în diverse activități, este înălțător! Avem astfel de întâlniri,  concursuri pentru primire, pentru prim ajutor, sunt tot felul de activități unde, practic, toți vorbim aceeași limbă, facem  același lucruri și suntem  ca un cor, facem o coregrafie. Facem  cursuri periodic, actualizări la informațiile noi care apar. Și peste toate,  sunt cazurile la care ești chemat și care practic îți solicită tot ce ai învățat. Spre exemplu, pleci pe o ambulanță de tip B  cu echipajul pe teren și 12 ore, caz după caz. Noi suntem tot timpul în mișcare, urcăm etaje, cărăm pacienții. Îi luăm din diverse locuri, unii cu fracture sau  cu diverse alte leziuni. Este ca într un film, dar cu date reale. Munca la caz este cu foarte puține vorbe, mai mult din priviri și știm ce avem de făcut. Voluntarului i se cere să facă anumite lucruri  doar conform cu gradul său  de competență. Restul e, practic, muncă în echipă. Fiecare își face lucrul lui ca rotițele într-un ceas și la finalul celor 12 ore ne felicităm și spunem că a mai trecut  o zi.”

Interviul despre motocicliști și voluntari îl puteți urmări la Dialogurile Puterii pe platforma youtube a Ziarului Puterea