Card energie. Ce obligație au furnizorii de lemne de foc

Publicat: 13 mai 2023, 08:30, de Victor Scarlat, în SOCIAL , ? cititori
Card energie. Ce obligație au furnizorii de lemne de foc

Printre noutățile aduse de modificările la legea privind acordarea cardului de energie persoanelor vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, se află și cea cu privire la furnizorii de lemne de foc, care trebuie să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populaţie.

Guvernul a aprovat recent completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023. Astfel, vor fi compensate costurile pentru energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor.

Pentru identificarea corectă a furnizorilor de lemn de foc, Compania Naţională „Poşta Română” va interoga „Registrul naţional al administratorilor de păduri şi al ocoalelor silvice”. În acest registru se regăsesc ocoalele silvice de stat şi private, precum şi alte entităţi care au dreptul să comercializeze lemn de foc către populaţie.

De asemenea, furnizorii de lemn de foc care utilizează pentru decontare prin orice modalitate sprijinul acordat din fonduri externe nerambursabile au obligaţia ca la încheierea protocolului încheiat cu Compania Naţională „Poşta Română” să facă dovada că au dreptul legal să comercializeze material lemnos către populaţie.

„Cardurile pentru achitarea facturilor la energie acordate persoanelor vulnerabile pot fi utilizate ca instrumente de plată de două luni şi jumătate, timp în care am monitorizat permanent derularea programului, împreună cu reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română şi am căutat permanent soluţii de îmbunătăţire a implementării. (…). Clarificările pe care le-am adoptat în şedinţa de Guvern răspund unor situaţii întâlnite în cursul implementării, astfel încât toţi cei care au dreptul să primească acest sprijin să îl poată accesa, indiferent de tipul de energie folosit, şi să permitem totodată şi achitarea datoriilor restanțe începând cu 1 februarie 2022″, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Mai trebuie menționat faptul că plăţile pentru datoriile faţă de furnizorii de energie nu vor putea include penalităţi sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.

O noutate importantă constituie faptul că prima tranşă de 700 de lei va putea să fie utilizată până la 27 decembrie 2023, faţă de 30 iunie 2023, cum era până la acest moment.

Plăţile pentru datoriile faţă de furnizorii de energie nu vor putea include penalităţi sau alte daune/interese pentru plata cu întârziere a cheltuielilor cu energia, aceste cheltuieli fiind în sarcina beneficiarului de sprijin.