Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Publicat: 20 iul. 2023, 08:00, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a confirmat: România investește în energia nucleară. Cele două noi reactoare ale Nuclearelectrica vor costa minimum 6,5 miliarde de euro.

Investiția de 6,5 miliarde de euro (7,29 miliarde de dolari) a fost anunțată de către politicianul român, într-un interviu oferit pentru Reuters, citat de romaniatv.net.

Oficialul PNL din Cabinetul Marcel Ciolacu (PSD) a mai precizat că Nuclearelectrica portă în continuare negocieri cu grupul canadian Lavalin, care deține tehnologia Candu (Canada deuterium uranium), utilizată la primele două reactoare ale centralei de la Cernavodă. Astfel, până la finalul lui 2023 va fi parafat acordul.

Prin intermediul Candu va fi utilizată apa grea pentru răcire și uraniu natural, în loc de uraniu îmbogățit, drept combustibil. Nuclearelectrica va moderniza unul dintre cele două reactoare deja existente, iar mai apoi, va construi alte două unități, utilizând tehnologia menționată.

„Obiectivul este semnarea unui acord cu Lavalin la toamnă, iar grupul să se angajeze pentru designul şi sprijinul proiectului, inclusiv la nivelul Comisiei Europene”, a declarat Sebastian Burduja.

Care va fi utilitatea noilor reactoare nucleare

Prin intermediul noilor reactoare, ponderea energiei atomice în mixul energetic al României va creşte până la o treime iar asta va permite țării noastre să furnizeze electricitate şi Republicii Moldova, a mai precizat Burduja.

Ministerul Economiei deține 80% din acţiunile Nuclearelectrica, companie cu o capitalizare de piaţă de 13,7 miliarde de lei.

Cel mai probabil, investițiile în reactoare vor fi făcute în baza unor noi împrumuturi din partea Guvernului României. Între timp, în societatea românească au apărut dezbateri privind nivelul de siguranță al acestor reactoare.

De asemenea, ministrul Energiei a mai declarat că, în perioada 2024-2025, țara noastră va scoate la licitaţie proiecte în domeniul energiei eoliene şi fotovoltaice cu o capacitate de 5 Gigawaţi, care ar urma să fie finanţate prin contracte pentru diferenţă, şi alte capacităţi de 5 Gigawaţi la o dată ulterioară.