Ce este Ethrel, stimulatorul de coacere pomenit în scandalul roșiilor de la Glodeanu Sărat

Publicat: 20 mai 2023, 07:30, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
Ce este Ethrel, stimulatorul de coacere pomenit în scandalul roșiilor de la Glodeanu Sărat

Scandalul roșiilor de la Glodeanu Sărat a readus în atenția opiniei publice o substanță activă numită Ethrel, folosită de unii producători pentru coacerea forțată a tomatelor în extrasezon. Specialiștii spun că roșiile tratate astfel nu au nicio problemă, dacă se respectă perioada și doza de aplicare, problemele țin, însă, de faptul că ea nu este autorizată.

‘Produseul ’Ethrel-ul este avizat pentru cultura fructelor și cerealelor în România, dar nu are autorizare pentru legume, deoarece este un segment foarte mic și firmele mari, distribuitorii de pesticide, nu-și permit să ia autorizație ca să vândă 100 de litri pe an. Este un regulator de creștere și o sinteză a etilenei care există în orice fruct ce ajunge la maturitate. Toate fructele care ajung în România vin la o coacere de 50% în baxuri și se gajează cu etilenă, așa cum se coc bananele’’, a declarat recent Gheorghe Vlad, președinte OIPA Legume Fructe la AgroTv.

Ethrelul  conţine o substanţă activă numită ethefon, fiind un regulator de creştere, înregistrat în multe ţări şi care se aplică la circa 60 de culturi, printre care se numără cereale, bumbac, diferite fructe etc.

Informații utile

Bayer Crop Science, compania producătoare, recomandă ca utilizarea produsului să se facă, atunci când roșiile au intrat în faza de maturare, atingând 5-30% din colorația finală.

Este recomandat ca recoltarea să aibă loc la maturitate deplină, adică la 14-21 de zile după tratament, timp suficient pentru ca substanța activăm care a accelerat maturarea să se descompună și să nu mai existe vreun risc pentru sănătatea oamenilor.  În caz contrar, consumatorii riscă intoxicații. De asemenea, aceste legume sunt periculoase pentru persoanele care au diabet și pot duce chiar la apariția concerului.

Cât privește modalitatea de aplicare a acestor substanțe, în general aceasta se face fie prin stropirea plantelor, fie prin aplicarea substanței la codiţă cu un tampon cu vată.

Roşiile coapte forţat pot fi recunoscute după seminţele nedezvoltate din interiorul legumei, după cum susțin specialiștii. O altă caracteristică ar fi firișoarele verzui sau chiar un cep lemnos ce se observă în interiorul legumei.

IPJ Buzău a anunțat în urmă cu aproape două săptămâni că trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, la începutul lunii mai, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.