Ce înseamnă să fii prosumator

Publicat: 18 oct. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în News , ? cititori
Ce înseamnă să fii prosumator

Ce înseamnă să fii prosumator – probabil mulți v-ați pus această problemă după ce ați văzut tema abordată în ultima vreme, în mass media.  

Începând cu anul 2019, consumatorii casnici de energie electrica ce au și instalații mici de producție care generează energie mai mult decât consumul propriu, au cadrul legal și posibilitatea de a vinde electricitate în retea. Dar care este definiția legala a ce înseamnă să fii prosumator?

Conform legii in vigoare, prosumatorul este clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice. Este acea persoană care consumă, poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsa în clădirea lui. Inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial.

Ce înseamnă să fii prosumator. Ce trebuie să faci

Pentru a fi prosumator trebuie să ai echipamente de producție cu o putere de cel mult 27kW pe loc de consum. Pentru a primii bani pe energia injectată în rețea, prosumatorul trebuie sa demonstreze că este consumator de energie, iar instalația este folosită preponderent pentru consumul său și să aiba montat un contor inteligent.

În cazul prosumatorului casnic care nu intenționează să aplice la programul Administrației Fondului pentru Mediu, prin care se subvenționează cu 20.000 de lei instalarea unui sistem fotovoltaic, montarea contorului inteligent se face pe cheltuiala firmei de distribuție.

Dacă aplică la acest program, instalarea o va face pe bani lui, nu ai distribuitorului.

Ce înseamnă să fii prosumator

Principalele componente tehnice de care este nevoie pentru un sistem funcțional sunt: panourile fotovoltaice și invertorul – unde energia este transformată în curent alternativ, consumat local, surplusul fiind evacuat în rețeaua electrică de distribuițe, prin branșament electric comun.

Prosumator prin două metode:

  1. Aplicând pentru finanțare la Programul privind Instalarea Sistemelor de Panouri Fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua naționalî, emis de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
  2. Prin realizarea investiției Connecting Europe Facility (CEF) din fonduri proprii care urmărește accelerarea investițiilor în domeniul rețelelor de transport, energie și telecomunicații transeuropene și mobilizarea finanțărilor publice sau private.

Dupa ce ai ales metoda prin care vrei să devii prosumator, rămâne să completezi următoarele formulare necesare:

  • cererea de emitere/actualizare ATR (Avizul Tehnic de Racordare) pentru racordarea producătorilor – PDF
  • chestionar energetic – PDF
  • date tehnice despre grupul de producere – PDF
  • cerere pentru încheierea contractului de racordare – PDF

Scopul principal al programului îl reprezintă reducerea poluarii și emisiilor de gaze cu efect de seră, cu ajutorul panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu și livrarea surplusului în sistemul energetic național.

Finanțarea pentru acest proiect se acordă în procent de până la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, dar care să nu depășească suma de 20.000 de lei. Dacă există o diferență între suma acordată de stat și valoarea finala a facturii, aceasta va fi suportată de beneficiarul final.