DNA percheziționează aparatura electronică a ”regelui duty free”

Publicat: 10 apr. 2023, 19:47, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
DNA percheziționează aparatura electronică a ”regelui duty free”

Aparatura electronică a lui Cătălin Lăscuț, regele duty-free-urilor a fost percheziționată de specialiștii DNA. Lăscuț este unul dintre cei 5 acționari, cu 20%, ai firmei Millenium Pro Design SRL, cea care operează magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni.

Au fost făcute copii de pe fișierele dispozitivelor electronice precum telefoane sau medii optice.Totodată, ar fi fost extrase și arhivele mesageriilor aplicațiilor de socializare identificate pe telefonul `regelui duty-free`.

Potrivit publicației Știri pe surse, Cătălin Lăscuț , aflat în arest la domiciliu prin decizia Tribunalului București, a părăsit domiciliul și s-a prezentat la DNA însoțit de avocatul său.

Cătălin Lăscuț ar fi refuzat să vorbească despre acest subiect, avocatul acestuia invocând drept motiv faptul că, ancheta se află în fază nepublică astfel că nu pot fi făcute comentarii sau oferi detalii.

Judecătorul care se ocupă de acest caz, Anemari Iorgulesc admite gravitatea faptelor pentru care există indicii și probe dar consideră că circumstanțele personale ale „vorbitorilor„ și calitatea acestora necesită măsuri mai blânde decât cea a arestării preventive, cerută de DNA.

In același document, magistratul atrage atenția asupra sumelor ridicate ce erau vehiculate că vor fi date mită, amploarea fenomenului, faptul că în speță sunt implicați funcționari publici și repercutanța detaliilor cazului în mediul public.

Cu toate acestea magistratul contrabalansează situația cu circumstanțele personale ale celor patru inculpați, trei persoane private și un funcționar public și cu faptul că aceștia sunt la primul contact cu legea penală.

„Pe fondul propunerii de arestare preventivă, judecătorul de drepturi și libertăți constată că sunt îndeplinite condițiile de legalitate pentru dispunerea acesteia, sub aspectul naturii infracțiunilor presupus a fi fost săvârșite de către inculpați, însă apreciază că pentru a fi dispusă arestarea preventivă, cea mai grea dintre măsurile preventive, nu sunt îndeplinite condițiile privind caracterul necesar și proporțional al măsurii, condiție inserată în finalul art. 223 alin.2 Cod proc.pen. raportat la art. 202 Cod proc.pen., temeiul de drept în baza căruia a fost formulată propunerea.

Din perspectiva existenței probatoriilor de natură a susține suspiciunea rezonabilă că inculpații ar putea fi autori ai infracțiunilor în raport de care se efectuează cercetări în dosarul de urmărire penală …/P/2022 al Direcției Naționale Anticorupție, judecătorul constată, raportat la probatoriul administrat până la acest moment de către organele de urmărire penală, respectiv procese verbale de investigații, procese verbale de redare a conversațiilor purtate de … cu inculpații, urmare a înregistrărilor efectuate de către acesta din perioada de debut a activității presupus infracționale imputate inculpaților … și …, și anume ianuarie 2022, procese verbale referitoare la participarea autorizată la anumite activități, declarația martorului colaborator …, conturează suspiciunea rezonabilă că inculpații ar fi fost activ împlicați în infracțiunile pentru care s-a dispus punerea in mișcare a acțiunii penale și s-a formulat propunerea de arestare preventivă”, se arată în actul magistratului Iorgulescu.

Reamintim că, regele duty-free-urilor, Cătălin Lăscuț, a fost audiat, în această dimineață, la sediul DNA. Lăscuț este unul dintre cei 5 acționari, cu 20%, ai firmei Millenium Pro Design SRL, cea care operează magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni.

În dosar apar nume grele din politică, precum Sorin Grindeanu și Rareș Bogdan. Ambii politicieni au susținut că nu au comis ilegalități și că vor da explicații fără probleme în fața procurorilor pentru că nu au de ce să se teamă.