Ministrul Drulă le cere scuze bucureștenilor pentru haosul de la metrou: „O mafie. Rădoi, nu mai merge”

Publicat: 26 mart. 2021, 17:08, de Raluca I. Heroiu, în News , ? cititori
Ministrul Drulă le cere scuze bucureștenilor pentru haosul de la metrou: „O mafie. Rădoi, nu mai merge”

Ministrul Transporturilor le cere scuze bucureștenilor pentru haosul de vineri din oraș care a fost generat de protestul angajaților de la metrou. Cătălin Drulă i-a transmis liderului sindicaliștilor, Ion Rădoi, că „nu mai merge”.

Ministrul Transportului Cătălin Drulă l-a atacat dur în spațiul public pe liderul sindicaliștilor, Ion Rădoi, pe care îl acuză că i-a manipulat pe angajați pentru a protesta astfel încât să-și apere interesele personale.

Drulă s-a referit la Rădoi ca la un „lider de cartel”. Ministrul și-a cerut scuze de la bucureșteni pentru că predecesorii săi au permis ca la metrou să se formeze o mafie.

Ministrul Transporturilor a mai afirmat că nu au existat concedieri și nici tăieri salariale la Metrorex. Drulă consideră că mizele protestului de vineri de la metrou sunt legate de interesele personale ale lui Rădoi.

Ministrul acuză să principala miză constă în spațiile comerciale de la metrou ocupate fără drept, pentru care Rădoi a perceput ilegal chirie ani de zile.

Citește și:

„Cer scuze bucureștenilor pentru că au trecut prin acest eveniment. Le cer scuze și pentru că 20 de miniștri au lăsat un buboi la metrou, o mafie. Cât sunt eu aici nu voi lăsa niciun centimetru. E o grupare care se comportă mafiot și atunci când interesele îi sunt atinse recurge la șantaj. Liderul de cartel Ion Rădoi a decis că bucureștenii nu contează, ci contează doar banii pe care o controlează. Și spun foarte clar: Rădoi, s-a terminat, ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge! Ați dat un oraș peste cap. Unde vă credeți? Nu vă mai merge! Am depus plângere penală și am încredere că justiția își va face datoria. Metrorex evaluează pagubele, sunt milioane de lei, se vor îndrepta împotriva responsabililor. Autoritățile de ordine publică să-și facă datoria, numai ei pot debloca șinele de acești ilegaliști.

Nu a fost dat nimeni afară de la metrou, nu a fost redus niciun salariu. Mizele protestului sunt altele – cartelul, spațiile comerciale ocupate fără drept. Pe acest subiect nu avem ce dialoga. Pentru subiecte de interes pentru angajați, da, dar doar după ce repornește metroul. Acum metroul nu circulă. Acolo e o acțiune ilegală, nu e grevă declarată, autoritățile de ordine publică să își facă datoria. Avem autorități responsabile și sunt convins că vor acționa dacă oamenii nu renunța la această acțiune abuzivă.

Nu este proprietatea domnului Rădoi, statul nu va mai da niciun pas în spate în fața mafiei. Sunt peste 5.000 de angajați Metrorex, numai câteva sute au fost implicați în protest. Cer autorităților responsabile cu ordinea publică să restabilim circulația metroului. Am discutat și cu domnii Bode și Cîțu, am susținere. Am făcut apel către ei (angajații care protestează) să renunțe. Nu are rost să te duci la pușcărie pentru Rădoi.

Raportul Corpului de control e public, sunt nenumărate ilegalități, inclusiv privind negocierea contracului colectiv de muncă. S-au majorat salariile cu 18% pe vreme de pandemie.

Unele ilegalități țin de DNA, unele de Curtea de Conturi. Este domeniu public, vom restabili legalitatea (privind spațiile comerciale de la metrou). De 3 ani contractul e expirat, firma sindicatului încasează ilegal chiria. Această problemă e aruncată de toți miniștrii ca pe un cartof fierbinte. Acolo e imperiul lui Rădoi, toți miniștrii au închis ochii la aceste ilegalități. Sper să revenim de urgență la circulația metroului. Dacă nu, autoritățile îndreptățite să ia măsuri. Nu e atributul meu să organizez intervenții în forță de ordine publică. Eu nu am ce discuta cu dl Rădoi, a discutat cu directorul Metrorex”, a declarat Drulă de la ministerul Transporturilor.

Context

Circulaţia trenurilor de metrou a fost perturbată vineri dimineaţa de un protest spontan al unor reprezentanţi ai sindicatului USLM în staţia Piaţa Unirii, aceştia coborând în tunel, pe calea de rulare, şi împiedicând pornirea la timp, conform programului normal, a trenurilor de pasageri, informează Metrorex.

Ieri, Metrorex a notificat firma care administrează spaţiile comerciale să le elibereze, în regim de urgenţă, până vinerea viitoare, 2 aprilie. Măsura vine în contextul în care activitățile din spațiile comerciale pot face dificilă evacuarea persoanelor în caz de urgență. În plus, există tendința de supraaglomerare prin expunerea produselor în afara spațiilor comerciale.

Citește și: