O comoară de istorie literară la îndemâna oricui

Publicat: 17 feb. 2024, 16:32, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în News , ? cititori
O comoară de istorie literară la îndemâna oricui

O deosebită colecție de romane românești tipărite între anii 1844 și 1947 a fost transpusă în format digital. Această bibliotecă poate fi accesată public pe site-ul Revista Transilvania.

Romanele, în ediții princeps, au fost digitalizate în cadrul proiectului ASTRA Data Mining. Muzeul Digital al Romanului Românesc din Secolul al XIX-lea, inițiat de Revista Transilvania, organizat de Complexul Național Muzeal ASTRA și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Pentru cititori reprezintă o ocazie de a se întâlni cu cele mai vechi romane românești prezentate în formatul original. Este o senzație interesantă să descoperi alfabetul folosit în prima parte a secolului XVIII, care cuprindea încă litere slavone. Limbajul folosit te transportă în epoci de mult apuse. Pentru cercetători, dar și pentru o parte a publicului larg este o ocazie nesperată de a face o incursiune în trecutul literaturii române și de a descoperi autori pe care istoria nu i-a trecut în manuale.

Cel mai vechi roman accesibil liber este „Radu VI de la Afumați”, de S. Andronic, publicat în 1846. Din colecție fac parte și numeroase alte cărți dedicate poveștilor cu haiduci ori de dragoste, care refac imaginea secolelor trecute.

Atenție însă: accesarea site-ului  https://revistatransilvania.ro/mdrr/ poate crea dependență! Odată pătruns în colecția care cuprinde peste 150 de volume, s-ar putea să fie greu să te mai despatți de ea!