Oare mai este justiția din România liberă, așa cum cred românii?

Publicat: 03 ian. 2024, 18:54, de Mariana Olteanu, în Dezvăluiri , ? cititori
Oare mai este justiția din România liberă, așa cum cred românii?
CSM îi sabotează pe procurorii care se luptă pentru șefia DNA și PICCJ

Procurorii Mihaiela Iorga-Moraru si Remus Iulian Popa au fost sabotați de Secția pentru procurori a CSM de unde au iesit cu avize negative. Cei doi urmează să susțină un nou interviu la Ministerul Justiției.

Libertatea justiției, pusă sub semnul întrebării

În urma interviului, Alina Gorghiu va decide daca va menține propunerile de numire a lui Iorga-Moraru la sefia Sectiei I DNA și a lui Popa la conducerea Sectiei de urmărire penală din PICCJ. În acest context, avizul negativ oferit de CSM nu are valoare.

Horodniceanu, iertat de procurorii din CSM

Avizul negativ oferit de CSM nu este privit cu ochi buni, mai ales în contextul în care cei doi candidați s-au remarcat prin rezultate bune de-a lungul timpului.

Și integritatea CSM este pusă sub semnul întrebării, după ce procurorii care fac parte din această secție l-au iertat pe vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, Daniel Horodniceanu. Acesta a intrat în atenția publică după ce ar fi încercat să intimideze niște polițiști cu funcția sa.

Iorga și Popa, interviu la Ministerul Justiței

Interviul va avea loc miercuri, 10 ianuarie 2024. Este cel de-al doilea interviu pe care Iorga-Moraru și Popa îl susțin la Ministerul Justiției.

De precizat este și faptul că interviul are loc după ce Secția pentru procurori a CSM a dat avize consultative negative pentru ambii procurori, refuzând practic să valideze propunerile lui Gorghiu, în pofida unor prestații excelente pe care le-au avut atât Mihaiela Iorga-Moraru, cât și Remus Iulian Popa.

O situație similară a avut loc și în cazul șefei DIICOT Alina Albu, care a primit aviz negativ de la CSM. Cu toate acestea, fostul ministru al Justitiei Cătălin Predoiu a propus-o în continuare la șefia Direcției, pe bună dreptate, fiind în final numită în funcție de președintele Klaus Iohannis.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla și în cazul celor doi procurori. Art. 148 alin. 2 din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, prevede două scenarii în urma interviului.

Fie Alina Gorghiu renunță la propunere, fie merge mai departe cu aceasta și o trimite președintelui Klaus Iohannis.

“În cazul emiterii unui aviz negativ al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției organizează un nou interviu exclusiv cu candidatul care a primit aviz negativ, în condițiile art. 146 care se aplica în mod corespunzător, în cadrul căruia sunt avute în vedere și aspectele reținute în avizul Consiliului Superior al Magistraturii”.

Dacă Alina Gorghiu ar ține cont de avizul negativ al CSM, atunci ar face o mare greșeală.