SIS: Kremlinul va încerca preluarea Parlamentului de la Chișinău

Publicat: 05 mart. 2024, 12:14, de Vasile Bahrim, în ESENȚIAL , ? cititori
SIS: Kremlinul va încerca preluarea Parlamentului de la Chișinău

Kremlinul va continua eforturile de destabilizare a Republicii Moldova, de compromitere a orientării proeuropene și captare în zona sa de influență și la alegerile din 2024 și 2025, a declarat directorul Serviciului de Informații si Securitate, Alexandru Musteața.

Potrivit acestuia, Kremlinul vizează compromiterea referendumul pentru aderare la UE. Principalul vector al Rusiei îl va reprezenta grupul lui Ilan Șor.

Plan în trei etape

Musteața a arătat că planul Rusiei de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova se desfășoară în trei etape. Prima a fost anul trecut, când s-a încercat imixtiunea în alegerile locale generale, etapă care a eșuat.

”Acum se încearcă a doua etapă, cu intenția de a compromite referendumul, și de imixtiune în alegerile prezidențiale. Cea de-a treia etapă va fi în 2025, când se va încerca preluarea Parlamentului prin accederea partidelor controlate de Kremlin” a declarat Alexandru Musteața.

Ură interetnică și violențe

Potrivit acestuia, Moscova și politicienii pe care îi controlează planifică lansarea unor crize în domeniul economic și social. Aceștia vor încerca să provoace ură interetnică și vor instiga la violențe.

SIS afirmă că aceste crize vor fi lansate consecutiv sau în paralel, pentru a aduce destabilizare și a influența votul cetățenilor.

Atacuri informaționale

”Un alt instrument este reprezentat de atacurile informaționale, utilizate pentru a crea senzația că problemele cu care se confruntă cetățenii sunt mai mari decât în realitate. Acțiunile Rusiei se vor axa pe mai multe direcții, dar avem certitudinea că referendumul va fi principala țintă a discreditărilor, vor fi întreprinse acțiuni pentru a convinge cetățenii să îl boicoteze. Deja vedem intensificarea mesajelor în acest sens”, spus șeful SIS.

Musteața a mai declarat că, la alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, Rusia și exponenții săi vor încerca să discrediteze candidații proeuropeni.

În acest sens, va fi folosită o varietate de instrumente, de la dezinformare și propaganda prin intermediul presei afiliate și rețelelor de socializare, până la susținerea tendințelor separatiste din Găgăuzia și Transnistria.

”Cel mai important actor pe care mizează Kremlinul este gruparea Ilan Șor. Conform datelor obținute de SIS, Șor are comanda să compromită referendumul. În acest sens, ei vor utiliza o serie de tactici și instrumente. Putem evidenția utilizarea Telegram și Tik Tok. Și pe Facebook a crescut numărul paginilor anonime, care promovează informații false și destabilizatoare. Deținem date operative despre presa controlată”, a subliniat Musteața.

Rusia și exponenții săi vor continua să folosească protestele

”Planul lor este să producă violențe la proteste prin cooptarea unor persoane dispuse să intre în confruntarea agresivă cu forțele de ordine. Încă un element este susținerea factorilor de destabilizare prin continuarea creării polului regional de putere în Găgăuzia, care este, la moment, loial factorului rus. Scopul este de a șantaja autorităților centrale. Conducerea găgăuză analizează aplicarea unor acțiuni mai radicale în raportul cu Chișinăul. Se documentează și intenții de a provoca o criză politică, prin coruperea unor politicieni proeuropeni, fapt care va crește dezamăgirea cetățenilor în orientarea europeană”, a spus Musteața.

Șeful SIS a subliniat că aceste acțiuni vor fi finanțate, ca și până acum, din banii trimiși de Rusia, care ajung ilegal fie în numerar, sau prin transfer bancar.

Bani vor fi cheltuiți atât pentru coruperea activă a politicienilor și alegătorilor, cât și pentru lansarea unor așa-zise proiecte sociale și organizarea unei întregi game de acțiuni subversive.

Expertiza rusă

Politicienii proruși vor fi consiliați în continuare de experți ruși în tandem cu serviciile țării agresoare.

Directorul SIS a îndemnat cetățenii să se informeze din surse oficiale și a dat asigurări că instituția va continua să combată tentativele de destabilizare.