Țara unde viitori magistrați vor fi testați pshihologic

Publicat: 05 apr. 2024, 18:04, de Mariana Olteanu, în ESENȚIAL , ? cititori
Țara unde viitori magistrați vor fi testați pshihologic

Din 2026, în Italia, viitori magsitrați vor fi testați pshihologic. Testul de aptitudini psihologice a fost propus de mai multe ori de către fostul premier Silvio Berlusconi, dar nu a fost niciodată pus în aplicare până acum.

Concursul de admitere în magistratură a suferit o serie de modificări. Una dintre schimbările majore constă în extinderea numărului de încercări acceptate pentru candidați. Astfel, în loc de limita anterioară de trei încercări, aceasta a fost mărită la patru, oferind astfel aspiranților mai multă flexibilitate în procesul lor de înscriere și pregătire. La această schimbare se adaugă și introducerea în practică a testelor psihologice pentru candidații care vor să devină magistrați.

„Textul aprobat în examinare finală introduce testele psihoaptitudinale pentru candidații care intră pe listele magistraților. În plus, în scopul evaluării profesionalismului magistratului, acesta prevede că, pe lângă măsurile de probă, Consiliul Judiciar și Consiliul Superior vor putea aplica și alte măsuri specifice sau categorii întregi de măsuri”, se arată în decretul emis de Guvern.

Măsură va fi aplicată începând din 2026, dar a fost deja foarte criticată de către Asociația Națională a Magistraților (ANM), organismul care îi reprezintă pe magistrații italieni. Prin această măsură, președintele ANM, Giuseppe Santalucia, declară că-și dorește ca sistemul judiciar să nu mai fie discreditat.

Potrivit informațiilor furnizate de către Ministrul Justiției, Carlo Nordio, testele psihologice vor fi introduse în cadrul concursurilor de intrare în magistratură începând cu anul 2026. De precizat este și faptul că, testarea va avea loc la finalul probelor scrise și va fi o condiție prealabilă pentru ca un candidat să fie admis la proba orală, unde va avea loc apoi examenul propriu-zis de psihoaptitudini.

Președintele ANM, Giuseppe Santalucia, a declarat că „guvernul își depășește atribuțiile, dând unui decret ministerial puterea de a stabili conținutul testului”.

Deși concursul pentru magistrați face parte din pachetul de legi pentru reforma justiției adoptat în 2022, legea respectivă „vorbea despre concurs, nu dicta criterii care să conțină cuvintele teste psihoaptitudinale”, a adăugat Santalucia.