Ucraina ne sfidează! A început lucrările de dragare pe canalul Bâstroe

Publicat: 18 feb. 2023, 13:00, de Florentin Lucaniuc, în ACTUALITATE , ? cititori
Ucraina ne sfidează! A început lucrările de dragare pe canalul Bâstroe

Kievul a început lucrările de dragare pe canalul Bâstroe. Antena 3 CNN a prezentat primele imagini cu vasele ucrainene săpând.

În plin război în Ucraina, este reactivată disputa privind Canalul Bâstroe. Ministerul de Externe de la București a anunțat că România se opune intenției Ucrainei de a face lucrări de dragare pe canalul care face legătura între Dunăre și Marea Neagră.

Ucrainenii au început dragarea pe canalul Bîstroe, în ciuda tuturor avertismentelor internaționale. Kievul vrea să îl facă navigabil internațional și integrabil în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T.

Ei ar fi dragat deja până la peste şase metri la gura Bâstroe, iar volumul apei pe Chilia și Sulina ar atrage și el deja semne de alarmă, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Imaginile în posesia cărora a intrat echipa Exces de putere arată traseul vaselor ucrainene începând cu decembrie anul trecut. O aplicație de tracking stă dovadă fiecărei mile parcurse de cele două drage.

Brațul Chilia are 116 km lungime. Dintre ei aproape 86 reprezintă graniță cu Ucraina. Legătura cu Marea Neagră se realizează prin brațul Bâstroe. Ucraina vrea să îl facă navigabil internațional și integrabil în rețeaua transeuropeană de transport TEN-T. Și asta nu de când a fost invadată de ruși, ci din 2004.

Potrivit documentelor trimise inclusiv părţii române, vrea să ajungă la o adâncime de opt metri cu operațiunea de dragaj.

Pentru Delta Dunării consecințele pot fi dezastruoase!

Dincolo de Delta Dunării, argumentele care au stat în favoarea României în negocierile internaționale sunt legate de riscul erodării puternice a malului drept pe brațul Chilia, urmat de pierderi de teritoriu, de asemenea canalul Sulina în timp ar putea deveni impropriu desfășurării navigaţiei.

În aceste condiții, informații alarmante au ajuns deja la instituțiile de resort: ucrainenii ar fi dragat deja până la peste şase metri la gura Bâstroe, iar volumul apei pe Chilia și Sulina ar atrage și el deja semne de alarmă. În aceste condiții, acțiunea statului român poate fi deja extrem de întârziată.

„Suntem într-un impas pe care am fi putut să îl evităm dacă am fi avut lideri eficienţi şi cu minimă grijă faţă de ceea ce înseamnă interes al ţării”, a spus jurnalistul Adrian Ursu, vineri seară, la Antena 3 CNN.

Citește și: Virgil Munteanu, fost guvernator al Deltei Dunării: Cazul Bâstroe reflectă lipsa de perseverență a autorităților române