Bulgaria vrea să interzică importul de cereale ucrainene. România așteaptă ordinele de la Bruxelles

Publicat: 17 apr. 2023, 13:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Bulgaria vrea să interzică importul de cereale ucrainene. România așteaptă ordinele de la Bruxelles

Bulgaria intenționează să interzică importul de cereale ucrainene, după Ungaria și Polonia, în timp ce românii așteaptă să vină ziua de 19 aprilie, când UE va anunța condițiile în care se va derula comerțul cu cereale din Ucraina.

După toate premisele, România nu are de gând să ia măsuri radicale în privința cerealelor din Ucraina, mai ales că nici fermierii autohtoni nu se situează toți pe aceeași poziție.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, declara în urmă cu câteva zile că se lucrează la un act normativ prin intermediul căruia va fi acordat un sprijin financiar suplimentar de la UE.

„Alături de acest sprijin concret aşteptăm data de 19, când este o structură de decizie la nivelul Uniunii Europene prin care se stabilesc regulile juridice cu privire la comerţul care se realizează cu cereale din Ucraina. Din acest punct de vedere am contribuit pe de o parte la promovarea unor soluţii plus discuţiile concrete şi tehnice pe care le-am avut”, a afirmat, sâmbătă, Daea, care se va întâlni, miercuri, cu omologul său din Ucraina.

Mai trebuie precizat și faptul că nu toate asociațiile de fermieri din România susțin interzicerea tranzitului de cereale ucrainene prin România. Acesta este, de altfel, motivul pentru care Forumul APPR a și ieșit recent din Alianța pentru Agricultură și Cooperare.

Concret, APPR a anunțat că nu este de acord cu abordările și mesajele de tip „extremist, populist si anti-european”, care au fost lansate în spațiul public în numele Alianței.

„Considerăm că acestea ne aduc prejudicii de imagine și am hotărât să ne delimităm de astfel de abordări”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele Forumului Appr.

Inacceptabil”, spun oficialii de la Bruxelles

Deciziile anunțate de Ungaria și Polonia, catalogate ca fiind un demers  „inacceptabil”, nu sunt văzute cu ochi buni la Bruxelles, care a criticat deja Varșovia și Budapesta, deoarece au încălcat linia UE. Acum, iată că și Bulgaria face un pas înainte pe aceeași linie.

Ministrul Agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev, a declarat că, în primul rând, interesele bulgarilor trebuie să fie respectate.

„În plus, atunci când două țări UE reacționează în acest fel, dacă noi nu reacționăm în mod similar, cantitatea de cereale ucrainene de pe teritoriul bulgar pot deveni și mai mari”, a mai precizat Gechev.

Luni, ministrul agriculturii din Bulgaria urmează să primească informații cu privire la baza legală la care Polonia și Ungaria au apelat pentru a interzice importul de cereale și unele alimente de bază din Ucraina, potrivit Euractiv.

„Lucrăm în această direcție, pentru a interzice importurile din Ucraina. Cred că marți vom vorbi cu președintele, care are direct angajamente în această situație, deci este o chestiune de timp (pentru a interzice importurile)”, a precizat ministrul.

Producătorii bulgari de cereale au organizat proteste de trei zile înainte de alegerile parlamentare din 2 aprilie, cerând interzicerea importurilor din Ucraina.

Sâmbătă, Polonia și Ungaria au decis să interzică importurile de cereale și de unele produse alimentare din Ucraina, sub presiunea propriilor producători agricoli. Polonezii au anunțat că decizia vizează inclusiv tranzitul cerealelor ucrainene.

Reacția CE a fost destul de dură, însă nu au fost anunțate măsuri împotriva Poloniei și Ungariei.  

„Suntem la curent cu anunțurile Poloniei și Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. În acest context, este important să subliniem că politica comercială este de competența exclusivă a UE și, prin urmare, acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei într-un comunicat.

Tot ce a putut face CE până acum a fost să apeleze la rezerva de criză în valoare totală de 56,3 milioane euro finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru a sprijini trei state: Polonia, Bulgaria și România.

Citeste si Surpriză în magazine. Cât a ajuns să coste carnea de miel, acum