Indigestia și intoxicația alimentară, nelipsite de sărbători

Publicat: 25 dec. 2023, 23:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Indigestia și intoxicația alimentară, nelipsite de sărbători
foto: Ziarul Unirea

Indigestie. Intoxicație alimentară. Ambele tulburări sunt frecvente în perioada Sărbătorilor Crăciunului, dar ele vin cu simptome diferite.

În perioada Sărbătorilor Crăciunului avem tendința de a mânca mai multe alimente foarte grase și ușor perisabile. Aceste excese au consecințe care poartă numele de indigestie și intoxicație alimentară.

Indigestia se manifestă atunci când capacitatea de digestie este depășită, spune medicul nutriționist Jean-Michel Cohen pentru Yahoo Actualites.  Stomacul nu mai este capabil să secrete suficiente enzime. Și aceasta deoarece în tubul digestiv și în intestin s-au adunat prea multe alimente.

În aceste condiții, timpul de digestie este mult prelungit și atunci apar simptome: balonări, dureri de cap legate de încetinirea digestiei, constipația provocată de digestia dificilă și saturația corpului de alimentele ingerate.

Simptomele intoxicației alimentare sunt în general mai severe, de regulă: diaree și vărsături. La acestea se adaugă o stare de oboseală puternică, dureri de cap și uneori frisoane. Aceste simptome pot fi confundate cu cele ale unei gastro-enterite. Totuși, spre deosebire de gastro-enterită, simptomele intoxicației alimentare sunt de scurtă durată, de regulă o zi, timpul necesar eliminării alimentului contaminat.

Cauze diferite

Efectele intoxicației alimentare se declanșează în primele 5 secunde sau în 24 de ore de la ingestia alimentului contaminat. În cazul unei intoxicații de tip alergic, reacția este instantanee. Când mai multe persoane au mâncat același aliment și prezintă aceleași simptome, este posibil să fie o intoxicație alimentară.

Cauza intoxicației alimentare poate fi virală, când un aliment este contaminat cu un noroviurs, de exemplu, sau poate fi o bacterie, ca de exemplu Salmonella, Listeria sau E.coli. Contaminarea se poate produce în timpul preparării sau poate fi o problemă a modului de conservare etc.

Alimentele proaspete ca peștele, crustaceele, somonul, ouălele sunt responsabile de multe toxiinfecții alimentare, subliniază medicul nutriționist Jean-Michel Cohen.

.